Възможностите за доставка на американски природен газ представят на Европа

...
Възможностите за доставка на американски природен газ представят на Европа
Коментари Харесай

България може да се възползва от американските LNG доставки за укрепване на енергийната си сигурност


Възможностите за доставка на американски природен газ показват на Европа нови полета за диверсификация на източниците. Именно LNG доставките могат да допринесат за повишение на конкурентоспособността на синьото гориво в района на Източна Европа и това да докара до по-голяма надеждност и по-устойчив енергиен микс за страните. Това е записано в разбор на Cheniere Energy във връзка на изгодите за Източна Европа от доставките на полутечен природен газ.

Според данните на Cheniere Energy доставките на американски LNG не престават да порастват и дават отговор на търсенията на клиентите за по-голяма еластичност, конкурентоспособност и диверсификация на източниците. От сдружението прибавят, че LNG доставките са добре позиционирани от географска позиция и могат да обезпечат размери за доставки в Източна Европа. Компанията напомня и неотдавна цитираната в медиите у нас информация, че в България от средата на тази година към този момент са почнали и първите доставки на американски природен газ. Доставките все още са виртуални, само че с построяването на интерконектора сред Стара Загора и Комотини ще стане допустимо и физическите доставки на LNG да доближат родната газотранспортна система.
Дългосрочното закупуване на полутечен природен газ от България ще обезпечи енергийна сигурност и отбрана на страната ни от нестабилната спотова цена на втечнения газ по света, изясняват от американската компания.

Прогнозите на Cheniere Energy сочат, че в Европа продължава да нараства зависимостта от вноса на природен газ от Русия. В същото време локалния рандеман ще продължи да понижава. Изчисленията сочат, че през 2035 година към 70% от доставките на природен газ за Европа ще идват от Русия. „ С възходящата взаимозависимост на Европа от вноса и рестриктивните мерки върху износа от съветските газопроводи…. Изискванията за полутечен природен газ в Европа ще се удвоят до 2025 година ", е записано в отчет на Wood Mackenzie от предходната година.

Именно по тази причина и LNG доставките са едно устойчиво решение за проблемите при вноса на синьо гориво. В анализът си от Cheniere Energy предвиждат, че през 2022 година към 46% доставките на синьо гориво в Атлантическия басейн ще бъдат от Съединени американски щати.

Именно Cheniere Energy е измежду първите експортьори на полутечен природен газ и играе водеща роля в развиването на тази част от американската стопанска система.
Именно размерите на доставки на американски LNG газ по света доведоха до подсилване на международния енергиен пазар, осигурявайки наличен и благонадежден източник на сила по този начин, че страните по света да могат да посрещнат своите енергийни потребности.

Според изчисленията Съединени американски щати чакат да станат най-големият експортьор на природен газ в света през 2023 година А през 2040 година повече от 20% от световните доставки на синьо гориво ще идват от Съединени американски щати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР