Възможностите за българите да пътуват из Европа се разширяват. "Уиз

...
Възможностите за българите да пътуват из Европа се разширяват. "Уиз
Коментари Харесай

Бирмингам очаква туристи и мечтатели

Възможностите за българите да пътуват из Европа се уголемяват. "Уиз ер " към този момент лети и до Бирмингам (Birmingham). Това е вторият по население град в Англия и Обединеното кралство. Намира се в графство Западен Мидландс.

Градът има над милион поданици, а популацията му е с много цветен състав: бели, южноазиатци, негри, мулати, китайци и други. Разположен е в Бирмингамското плато, край река Тайм, на относително огромна надморска височина от 150-300 метра. Градът е огромен железопътен и канален възел. Международно летище е едно от най-известните места в Бирмингам.

Около целия град има хълмисти възвишения, които вършат панорамата много приятна.

В Бирмингам са развити металургичната, металообработващата, машиностроителната и военната индустрия.

В града има университети, колежи, музеи. Споменава се в разнообразни документи от 11 век. В наши дни производството в Бирмингам не върви на толкоз високи обороти, само че за сметка на това пък градът се стреми да придобие лице на културна столица и магнетична туристическа дестинация. Неслучайно се подрежда на четвърто място във Англия по брой на посещаващи го туристи. Бирмингам е народен център за конференции, търговски събития, център на високите технологии, теоретичен и учебен център, който се дефинира от трите университета в града.

Градът е средище на най-различни събития, за което способстват многото концертни зали, театри и галерии. Сред тях е Етнофестивалът през август, Театралния фестивал през април-май, Фестивал на книгата напролет, Фестивал на кувертюрите през август и още доста.

Гостите могат да опитат усета на Бирмингам през юли, когато в три дни се оферират доста храна, питиета и музика.

Сред културните забележителности не може да се пропусне градския музей, който е по едно и също време с това и художествена изложба (Birmingham Museum & Art Gallery). В него е изложена най-голямата сбирка в света с творби на Едуард Бърн-Джоунс (Edward Burne-Jones). Интерес провокира и Barber Institute of Fine Arts, който съчетава функционалностите на концертна зала и художествена изложба. Тук се съхранява богата и разнообразна сбирка от монети.

Бирмингам си има също по този начин и нещо като музей на шоколада. В Cadbury World може да научите всичко, обвързвано с производството и историята на шоколадовите изкушения.

Централните площади в града са 100-годишния Centenary Square, Площадът Чембърлейн (Chamberlain Square) и Victoria Square. Сред религиозните монументи в Бирмингам би трябвало да се посети катедралата Свети Филип, а храмът Свети Чад е седалище на католическата епархия на Бирмингам.

Британският музикант Джон Майкъл Озбoрн, прочут в музикалните среди като Ози Озбoрн (Ozzy Osbourne), е роден на 3 декември 1948 година в Бирмингам. Ози е съосновател и първи вокалист на именитата рок група Black Sabbath, а по-късно реализира сполучлива солова кариера и се трансформира в една от емблемите на актуалната хард рок и метъл музика, спечелвайки си прозвището "Принцът на Мрака ".

Писателят Джон Роналд Руел Толкин (John Ronald Reuel Tolkien) живее в града в годините сред 1895-1908-а. Смятан е за създател на жанра фентъзи с романа си "Хобитът " (The Hobbit) и неговото продължение трилогията "Властелинът на пръстените " (The Lord of the Rings).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР