Възможностите на новото мобилно приложение „Е-здраве“, с което пациентът ще

...
Възможностите на новото мобилно приложение „Е-здраве“, с което пациентът ще
Коментари Харесай

Кампания за тестване на приложение за достъп до е-досието на пациента започва скоро

Възможностите на новото мобилно приложение „ Е-здраве “, с което пациентът ще може да влиза в своето здравно е-досие, бяха демонстрирани за пръв път през вчерашния ден по време на форума „ Дигитално здраве “, проведен от „ Капитал “.

Приложението показа Борис Костадинов от „ Информационно обслужване “.

„ Скоро ще бъде оповестена акция за обществено тестване и всеки ще може да способства за подобряването и разширението на приложението “, разгласи той. Апликацията дава данни за кръвна група, алергии – с опция за докладване и от доктор, и от самия пациент, хронични болести и други Записан е и телефонът на персоналния доктор. „ НЗИС записва всяко деяние, което се прави с пациентското досие, и в случай че пациентът забележи нещо неправилно, може да се обърне към институциите за инспекция “, сподели Костадинов.

Приложението ще съдържа в обща здравна информация данни от прегледи, издадени предписания, лечения, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни проучвания, посоки и други Чрез него всеки пациент ще разполага в мобилното си устройство с най-важната здравна информация когато и да е и ще може при нужда да я дава на медицински лица. В приложението ще има информация за предписаните медикаменти и указания за доза и банкет, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии и други

То ще бъде гратис и налично за мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. В момента се правят проби на функционалностите му и се чака то да бъде налично за пациентите в околните 3 месеца, стана ясно още от думите на Костадинов.

Зам.-директорът „ Софтуерни интеграции “ в ИО се спря и на функционалността развиването на Националната здравна осведомителна система. „ Сега в опазването на здравето има доста типове софтуерни артикули, които обслужват лаборатории, лекари и други, като всяка съхранява данни по друг метод. НЗИС се явява като хъб, който дава опция на всички участници да се интегрират единствено един път – по този начин другите софтуери ще могат да се свържат в една система и да обменят данни. Създава се екосистема, където частният бизнес ще може да работи дружно с страната, а не взаимно да си пречат “, изясни експертът. „ Системата е реалност, работи сполучливо към този момент 1,5 година и се развива динамично. Досега е предходна през 9 съществени версии и има над 30 надграждащи версии. Има над 330 функционалности, които се усилват “, уточни още той.

Общата стойност на отпуснатите медикаменти през Националната здравна осведомителна система (НЗИС) е достигнала близо 50 млн. лева Средно дневно се изписват медикаменти за към 125 хиляди лева През системата са генерирани общо 16 млн. електронни предписания, 380 хиляди електронни посоки и 4.4 млн. е-имунизации, а единствено за два месеца НЗИС регистрира над 300 хиляди електронни прегледи. Общо са регистрирани 211 млн. обработени поръчки. Създадени са електронни здравни записи за близо 5 млн. пациенти.

„ Цифрите недвусмислено демонстрират, че системата работи безупречно и се употребява доста интензивно “, сподели Борис Костадинов. По думите му в НЗИС са регистрирани близо 8300 лекари, 4400 фармацевти, към 1000 лаборанти и над 360 зъболекари.

„ Крайната цел на НЗИС е цялостна цифровизация на здравната информация за всеки един ползвател на здравни услуги в България “, сподели Борис Костадинов. По думите му събирането на едно място на информацията в уеднаквен тип основава основа за даване на по-комплексни медицински услуги за пациентите. Така всеки жител разполага със своите медицински данни в цифров формат и може ги даде при нужда на определени медицински лица.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР