Възможностите и проблемите в областта на енергийната ефективност за индустриални

...
Възможностите и проблемите в областта на енергийната ефективност за индустриални
Коментари Харесай

Улеснения за прилагане на енергийна ефективност препоръчват експерти

Възможностите и проблемите в региона на енергийната успеваемост за индустриални консуматори разискваха специалисти при представянето в Българска телеграфна агенция на план по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “. По плана “Повишаване на гражданското присъединяване в процесите на формулиране, осъществяване и мониторинг на политики и законодателство в региона на енергийната успеваемост “ към този момент са направени оферти за промени в закони.
„ Четири пакета оферти подготвихме вследствие на осъществените разбори и допитвания до институциите “, заяви Камен Колев, консултант на Председателя на БСК и началник на плана. „ Имаше и съответни оферти за Закона за устройство на територията, които да заинтересоват компаниите да ползват възобновими източници на сила, посредством което да пестят разноски, свързани с покупката на сила “, означи той и добави, че са направени оферти за промени и в Закона за енергийната успеваемост.
Пояснявайки налагащия се ремонт на Закона за енергийната успеваемост, изпълнителният шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев означи, че пакетът с надслова „ Чиста сила “ към момента не е въведен в националните законодателства, че бяха изменени и директивата за енергийна успеваемост и директивата за енергийните характерности на постройките, както и че е оповестена нова директивата, обвързвана с възобновимите енергийни източници. " Изготвен е план на Закон за промени и допълнения на Закона за енергийната успеваемост, който да регистрира новите детайли в изменените наставления – за енергийна успеваемост и сградната инструкция и следва напълно скоро да влезе в Народното събрание за първо четене ", сподели Алексиев и допусна, че това ще повлече след себе си и промени в подзаконовата нормативна уредба.
По линия на плана е препоръчано в изменението на Закона за енергийната успеваемост да влязат и хрумвания от полемиките по плана за пречките и усложненията при въвеждане на енергийноефективни ограничения в промишлеността, заяви още той.
„ В подтекста на „ Зелената договорка “ и инструментите, които се плануват на европейско равнище за превъзмогване на икономическата рецесия, провокирана от пандемията от ковид, енергийната успеваемост още веднъж стои на централно място, като се смята, че тя може да способства доста както за активизиране на стопанската система, по този начин и за възстановяване на икономическото състояние на хората в Европейски Съюз “, уточни още ръководителят на организацията.
От 1 октомври у нас дребните и междинни компании излизат на свободния пазар на електрическа енергия, напомни на собствен ред Камен Колев и предизвести, че от това, че се либерализира пазарът и че компаниите ще имат опция за избор, напълно не следва, че цената на тока ще е по-ниска. „ На този свободен пазар, на който от 1 октомври всички компании ще излязат съществуват доста опасности, доста флуктуации. Не е наложително цената там да бъде по-ниска и всички би трябвало да мислят за използване на енергийноспестяващи ограничения “, акцентира той.
Колев означи, че в този момент цените на електрическата енергия са ниски, само че това се дължи на сезона, също че е на разположение е понижено ползване, заради епидемията. Според него цените ще порастват и по тази причина енергийната успеваемост се обрисува като изключително значим фактор за възстановяване на конкурентоспособността на огромни и дребни предприятия в индустриалното произвеждане. „ Регулаторът планува повишаване на цени… Всичко това слага по-сериозни задания пред бизнеса и задачата на плана ни беше да се улеснят дребните и междинни предприятия да ползват ограничения за енергийна успеваемост “, означи той.
Като началник на плана, той уточни главните спънки пред промишлените приложения на ограничения за енергийна успеваемост - високите първични капиталови разноски, затрудненият достъп до финансиране, неналичието на информация за предстоящите резултати. „ Малките и междинни предприятия би трябвало да знаят в какво тъкмо да вложат избран запас и да знаят какъв ще бъде постигнатия резултат – спестената сила – икономията и тази спестовност в какъв обозрим период ще възвърне направените вложения “, безапелационен е той.
В рамките на плана, в който са извършени голям брой образования, семинари и полемики е било отделено главно внимание на така наречен „ контракти с обезпечен резултат “ (ЕСКО-договори), при които вложенията се изплащат от направената спестовност. „ Това е перспективен инструмент за осъществяване на самостоятелните цели и за осъществяване на съществени икономии и възстановяване на конкурентоспособността на самите компании в промишлеността “, разяснява Колев. Малко са случаите на подписани и изпълнени такива контракти в промишлени системи, заяви той и означи за съпоставяне, че има много изпълнени такива контракти, само че при обществени обекти – здания, недвижимости.
Мерките за енергийна успеваемост в промишлеността по докладите за 2019 година са главно регламентирани в член 63 на Закона за енергийната успеваемост, според който притежателите на предприятия и промишлени системи са длъжни да правят ръководство на енергийната успеваемост, уточни Ивайло Алексиев. Той показа и данни от подадените доклади:
До 1 март 2020 са постъпили доклади за ръководство на енергийната успеваемост за над 300 предприятия, като над 176 предприятия са изпълнявали ограничения за енергийна успеваемост през 2019 година. От докладите е видно, през отчетната година са изпълнявали най-вече ограничения, свързани с осветителните съоръжения и замяна на софтуерно съоръжение. Сред постоянно прилаганите ограничения са усъвършенстване на енергийното ползване на сградния фонд, системи за мониторинг и надзор на силата, премахване на пропуски в топлоизолацията и възстановяване на топлоизточници. Прилагат се и по-иновативни енергоспестяващи ограничения като възстановяване на процедури за отчетност на енергопотребление и други ВиК в страната също извършват доста ограничения свързани с енергийната успеваемост – там най-често се подменят помпени елементи и се вкарва автоматизирано ръководство във водоснабдителните системи, както и възстановяване на сградния фонд. Най-малък е броят обаче на ограниченията за оползотворяване на сила от възобновими източници.
Най-голямо количество сила през 2019 е спестено посредством използване на мярката посредством замяна на софтуерно съоръжение, което е сложна мярка, водеща освен до повишение на енергийната успеваемост, а и до повишение качеството на производството и неговата конкурентоспособност, уточни още Алексиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР