Възможност за развитие, заплатата, отношението и колегите – това са

...
Възможност за развитие, заплатата, отношението и колегите – това са
Коментари Харесай

Търсят опитни IT спецове, а на пазара са младите СНИМКИ

Възможност за развиване, заплатата, отношението и сътрудниците – това са най-важните неща, на които държат младежите в Пловдив при търсене на работа. Агенция на набиране на личен състав „ Еаsy consult ” организира бързо социологическо изследване на щанда си на Дни на кариерата, профилирани в най-динамично разрастващите браншове - IT, аутсорсинг и връзки. 26 компании и организации участваха в ревюто, проведено от Job Tiger в Конгресния център на панаира.

С разноцветни кълбета прежда в ръце, Ива Митева провокира посетителите да се включат в допитването, като отговорят на 5 въпроса – какво предизвика тяхната работливост, какво ги тласка към смяна, какво би им донесло задоволеност, какво ги демотивира и по какъв начин си показват пътя към задачите на работното място. По всеки от пунктовете младежите трябваше да изберат всред 25 основни думи на огромно табло, а Ива омотаваше конеца към съответното кабарче. Плетеницата от бели, черни и зелени влакна открои и какво най-вече би разочаровало тези, които открият своя шеф и бъдат наети – липса на благоприятни условия за развиване и покачване, заробващо работно време, неприятно отношение и липса на забавление. Предстои да се обобщят данните за София и Варна, с цел да се очертае профилът на търсещия работа юноша във всеки от огромните градове и да се види дали има разлики.

Привидно пазарът на компютърни експерти сега е голям, само че в действителност в Пловдив е много сгънат, обясниха от организацията на асортимент на личен състав и работодатели, търсещи непосредствено чиновници. Причината е, че компаниите оферират работа на програмисти с опит, а на пазара са главно младежи, които в този момент вършат първи стъпки в кариерата си. Който е отракан, към този момент е намерил добра позиция. Приблизителната начална заплата за програмист с година опит в Пловдив потегля към 1000-1500 лв.. За най-хубавите в сектора стартовото заплащане може да е и 5000 лв., само че това е по-скоро равнището за столицата. Все повече компании оферират работа отдалечено от вкъщи, само че това не е желана алтернатива за претендентите – поради обществената изолираност, в който попадат сами пред компютъра у дома.

Компаниите в аутсорсинг бранша пък мъчно намират немскоговорящи, които са останали в България. Аз съм една от тях и има доста какво да се научи при работа в такава компания, изясни Теодора Илиева от „ Pentagon ”. Компанията набира чиновници, които приказват някои от 12-те езика, с които работи. Отскоро има и японски сътрудници. 20 свободни позиции в пловдивския си офис има и БОК, на която й се е налагала да търси даже човек с хинди. Много е значимо освен владеенето на езика, а и персоналното лъчение на индивида, обясниха оттова. Търсят енергични, отзивчиви хора, които са положителни и усмихнати.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР