Възможност за „Докосване“ до света на незрящите предостави на асеновградчани

...
Възможност за „Докосване“ до света на незрящите предостави на асеновградчани
Коментари Харесай

Създадоха първата в България книга за незрящи

Възможност за „ Докосване “ до света на незрящите даде на асеновградчани поетът от Казанлък Красимир Ортакчиев. Пред асеновградска аудитория създателят показа книга, написана по едно и също време на офсет и Брайл. По този метод поетичният алманах е предопределен за четене и от незрящи. По думите на създателя, книгата е единствената по рода си, издавана в България. Целта на създателя е посредством творбата да си да допре душевността на хората. Т.е. да не обръщат внимание на естествените сетива, които имат, тъй като всички те се одобряват, като даденост.
" Хубаво е да се запитаме кои са незрящите, в действителност. Дали ние, които можем да виждаме, или хората, чиито нюх и чувства са по-развити от физическите качества. Това е, което желая да докосна с книгата си. Дали съумявам към този момент читателите ще кажат ", изясни създателят на „ Докосване “.
Името е определено тъкмо заради повода, че първата реакция на хората, срещнали се с книгата, е да допрян тези дребни точици, наречени писменост на Брайл. Единствените трудности, които е трябвало да преодолее, е обвързвано с печата.
" До основаването на книгата в никакъв случай не съм имал непосредствен допир с незрящи. Не съм се сблъсквал с техните проблеми. Не съм комуникирал с тях. Идеята да основа книгата по този метод породи напълно ненадейно ", разкри Красимир Ортакчиев. А посланието, което той насочва към зрящите посредством „ Докосване “, е „ да прогледнат с душите си “.
Следващата му цел е стиховете, които написа, да доближат и до хората, които не могат да ги прочетат. Световете на зрящите и незрящите не би трябвало да са разграничени, а да се слеят, счита поетът. Представители от Съюза на слепите в Асеновград благодариха на създателя за жеста, че се е сетил да сътвори сходно произведение. И споделиха, че „ едно е да слушаш стихове, а друго е самичък да можеш да си ги прочетеш, чувството е напълно друго и по тази причина е добре да има повече такива книги “. По време на премиерата на творбата, случайно стихотворение от книгата прочете Иван Шопов - ръководител на Съюза на слепите в Асеновград. Така, той показва какъв брой по-лесно една творба може да доближи до сърцето на незрящите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР