Възможно най-шареният и най-многоброен парламент, с над 700 депутати ще

...
Възможно най-шареният и най-многоброен парламент, с над 700 депутати ще
Коментари Харесай

Ще приеме ли Германия коалиция Ямайка?

Възможно най-шареният и най-многоброен парламент, с над 700 депутати ще има Германия след вчерашните избори. За пръв път от 1953 година в Бундестага ще бъдат показани шест партии - това е доста повече от преди.

Политическите наблюдаващи към този момент спрягат като само възможен само един вариант за образуване на ръководеща коалиция - така наречен коалиция " Ямайка ". Тя би се състояла от блока ХДС/ХСС, отпред с канцлера Ангела Меркел, партията на свободните демократи и Зелените. 

Възможността за обширна коалиция сред ХДС/ХСС и социалдемократите СДПГ на Мартин Шулц отпадна, откакто снощи СДПГ призна провалянето си и незабавно разгласи, че ще премине в съпротива на Меркел. 

Коалицията " Ямайка " е по името на цветовете на партиите в нея, разяснява Би Би Си. Черното е за Християндемократическия съюз (ХДС), жълтото за свободните демократи и зеленото за Зелените. 

Това е извънредно комбиниране и би било казус. Негов прототип наскоро проработи в локалния парламент на северната немска провинция Шлезвиг-Холщайн, само че има обилни разлики сред либералите и зелените. Зелените да вземем за пример желаят да бъде прекъсната работата на всичките захранвани от въглища 20 електроцентрали в Германия, до момента в който демократите не са съгласни. 

Мартин Шулц обаче разяснява нощес, че това може да е формулата, от която страна се нуждае. " Партиите вдясно и вляво ще задвижват диспути, които ние имаме потребност да организираме ", сподели той. 

Ако формулата " Ямайка " се провали и фамозната немска консенсусност в политиката не успее, в страната ще има предварителни избори, тъй като в нея концепцията за държавно управление на малцинството в никакъв случай не е съществувала на федерално равнище. Освен това Ангела Меркел също я изключи. 

Либералите и Зелените вече дадоха да се разбере, че са подготвени да ръководят дружно с християндемократическия блок.

Често се случва в Народното събрание на Германия броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става поради преразпределение на мандатите в региони, където броят на имащите право на глас се е трансформирал. Така, през 2013 година бяха преразпределени 33 спомагателни мандата. Във вчерашните парламентарни избори участваха най-вече партии от момента на обединяването на Германия.

По данни на федералната изборна комисия претенденти са издигнали 42 партии, като 16 вземат участие в избори за първи път. За места в Бундестага са се борили 4828 претенденти, 1400 от които са дами, което е връх от 29%, добави БГНЕС.

Най-много представителки на нежния пол са имали Зелените – 47%, а минимум – 22 на 100 – баварските консерватори от ХСС.

Средният германски претендент за народен представител в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият кандидат бе на 18 години, а най-възрастният – на 89.

Всеки трети евентуален национален фаворит е имал висше обучение, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР