Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите

...
Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите
Коментари Харесай

Бягане с ученически раници в очакване на решение за тяхното облекчаване

Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите раници да станат по-леки? Протест предизвика страната да търси решение. В началото на образователната година петокласничка подаде сигнал в Държавната организация за протекция на детето, поради тежките раници. Днешният митинг беше под надпис " На непознат тил и 10 училищен раници са малко ".

 © Българска телеграфна агенция  Мая Манолова поддържа събитието Мая Манолова поддържа събитието "На непознат тил и 10 училищен раници са малко "
Месец и половина, откакто петокласничка подаде сигнал Държавната организация за протекция на детето поради тежките раници и министерството на образованиет...

В София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Видин родители тичаха с тежки раници в символ на митинг. Исканията им - да се понижи тяхното тегло. Подкрепи ги само омудсманът Мая Манолова - с 6-килограмова раница на гърба. Тя прикани просветните, здравни и общински управляващи да одобряват предлагането на родителите, което и тя като публичен бранител, поддържа.

Мая Манолова - народен омбудсман: " Електро нни учебници, шкафчета във всяко учебно заведение, за всяко дете, по-леки образователни пособия и учебници да бъдат разграничени на две или повече елементи. Има най- разнообразни решения, които могат да се вземат, просто би трябвало някой да се ангажира. "
Това е раницата на сина ми. Когато той има 6 или 7 часа и 6 или 7 предмета, в това число и физическо образование, тя доближава над 9 кг.

От първия образователен ден Райна от Пловдив носи чантата на седемгодишната Виктория до учебно заведение, тъй като тежи седем кг.

Райна Пашова: За тези три-четири месеца открих, че на мен ми е мъчно да нося нейната раница, на мен ми изтръпва ръката, тъй като аз я нося на едно рамо, както не е вярно, би трябвало да се носи на две рамена. Виктория Захариева: Ами всеки родител носи раницата на детето. - Защо по този начин? - Защото им тежат.
Елеонора е петоксалничка в столично учебно заведение. Ежедневното носене на раница и предизвиква болежка.

Елеонора: Доста ми тежи. Сутрин мама ми я носи до учебно заведение, тъй като на мен много ми тежи. На връщане аз я нося и когато се върна имам с трашно огромни болки в гърба.
Майката на Елеонора прикани просветното министерство да приложи одобрени в Европа практики.

Екатерина Павлова: Да вкара стандарт - каква част от детското тегло да е детската раница. Такива има в другите страни. Някъде те са 10% от детското тегло.
От просветното министерство не одобриха предизвикването да побягат с училищен раници през днешния ден. За сметка на това в късния следобяд те привикаха публицистите, с цел да им обяснят, че от дълго време работят по ограничения за олекотяване на ученическите раници.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Това, което ние действително предвиждаме е от една страна да се вкара опция да се вкара разделяна на учебниците тогава, когато това е належащо, когато учебникът е с огромен размер работа. От друга страна надлежно имаме национална стратегия за увеличение на шкафчетата, в които те да си оставят надлежно учебниците, тъй че да не се носят всеки ден, помагалата, екипите примерно по физическо. И ще помолим сътрудниците учители да не натоварват с спомагателни сборници, които не са нужни.
От просветното министерство обаче не се ангажираха с съответни периоди по кое време ученическата раница ще стане по-лека.

 МОН: Раниците на учениците могат да станат по-леки още през втория образователен период МОН: Раниците на учениците могат да станат по-леки още през втория образователен период
Още втория образователен период раниците на учениците могат да станат по-леки, счита заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР