Възможно ли е овърдрафтът да излезе по-скъпо отколкото тегленето на

...
Възможно ли е овърдрафтът да излезе по-скъпо отколкото тегленето на
Коментари Харесай

Разлика между овърдрафт и бърз кредит

Възможно ли е овърдрафтът да излезе по-скъпо в сравнение с тегленето на бърз заем?

Кредитните артикули, които се оферират на пазара, към този момент са най-разнообразни - заем до заплата, бърз заем, овърдрафт, потребителски и други Отдавна отмина времето, когато просто теглиш една сума и я връщаш дружно с лихвата ѝ. Днес към този момент има редица спомагателни условия, които би трябвало да се ревизират, преди да се кандидатства за даден тип заем. В противоположен случай клиентите могат да се озоват в непостижим дълг за години напред.

Какво тъкмо съставлява овърдрафтът?

Овърдрафтът е характерен тип заем, който разрешава на хората да теглят пари от дадена сметка, даже и да е празна. Ако би трябвало да причислим овърдрафта в някоя категория, то той спада към краткосрочното финансиране, което би трябвало да се върне във допустимо най-кратък период. Овърдрафт се дава от банките, като условието е клиентът да си получава заплатата по тази сметка. Тоест, един път месечно сигурно тя ще бъде покривана. В подмяна на непрекъснато наличните спомагателни пари, клиентът заплаща годишна такса.

Какво е бърз заем?

Бързият заем е също категория кратковременен заем, само че се отпуска от регистрирани кредитни компании от вида на Minizaem.bg, а не от банки. Той се изплаща на равни вноски всеки месец, а се отпуска на база на минимални приходи, които може да са от пенсия, майчински, заплата, доходи от наем и други Спрямо потребителските заеми, бързите имат по-висока рента, само че се отпускат по-лесно и с по-малко документи и са съвършено решение, когато Ви би трябвало заем до заплата или бързо финансиране за настоящи разноски. Може да се вземе бърз заем дори с неприятна кредитна история, което е голяма разлика по отношение на банковите заеми, тъй като те не вършат взаимни отстъпки при неприятно ЦКР.

В какъв размер може да се тегли овърдрафт?

Размерът на овърдрафтът зависи от размера на приходите на клиента. Най-често банките употребяват размера на работната заплата за насочна точка и отпускат овърдрафт в размер два или три пъти по-голям от нея. Предвид това, че на никого не са му непотребни спомагателни финансови средства, множеството хора одобряват с наслада предлагането за овърдрафт.

Колко огромен бърз заем може да теглим?

Бързите заеми също са за дребни суми. Най-често компаниите за незабавно кредитиране отпускат заеми до 3000 лева, тъй като се приема, че този вид заем покрива непредвидени разноски от битово естество - поправки, закупуване на някаква техника, покриване на обвързване и други Естествено, за колкото по-малка сума е заемът, толкоз по-ниски са месечните вноски и лихвата. Кредитните компании отпускат и доста промоционални и преференциални условия за лоялни клиенти, тъй че е допустимо дори да се откри бърз заем, който да е без рента.
 Снимка 446206
Източник:

Какво може да се обърка при овърдрафта?

Каква тъкмо е концепцията на тази буферна сума, която можем да теглим на минус от сметката ни? Макар и от ден дневно хората да стават по-интелигентни финансово, към момента доста хора не схващат какво е овърдрафт и го бъркат с бърз заем. Това единствено по себе си може да навлече оскъпяване на заема. За да стане по-ясно, ще го онагледим с образец.

След като сме изтеглили примерно 200 лева и в този момент сметката ни е на минус 200 лева, когато получим заплата в размер на 600 лева, тя ще покрие първо взетите 200 лева и ще имаме разполагаем единствено 400 лева за харчене. Ако обаче не получим доходи по тази сметка и тези 200 лева останат непокрити, на тях им се начисляват лихви и такси. Размерът на лихвата е по-голям от лихвите по потребителските заеми, тъй като финансовият артикул е за краткосрочно финансиране. Понякога рента се начислява и непосредствено при изтегляне на средства от овърдрафта. След като се начисли лихвата, ще би трябвало да стартираме да връщаме сумата всеки месец. Къде е уловката тук?

За разлика от останалите типове заеми, като бързия заем, вноските по овърдрафта не покриват главницата, а единствено лихвата. Тоест, главната сума остава без смяна. Това е малко объркващо, само че главната цел не е да се изплаща вноска по вноска всеки месец, а когато длъжникът получи по-голяма сума да покрие целия заем едновременно. Месечните вноски тук са втората алтернатива. На овърдрафта не би трябвало да се гледа като на бърз заем или на потребителски заем, колкото и примамливо да е да се заплащат единствено минималните вноски, покриващи лихвата, това ще усили времето за погашение неведнъж и ще оскъпи заема.

Какво се случва, в случай че въобще не си плащаме овърдрафта?

Банките начисляват такси за нерегламентирани овърдрафти, които са седем пъти по-високи от тези при бързите заеми. Естествено, това не се води елементарна такса, а такса за забавено заплащане. Макар и хората да изпитват терзания за тегленето на заем от компания за бързи заеми, виждаме, че таксите, които банките начисляват, не са по-малко страшни. Получава се по този начин, тъй като овърдрафтът е предопределен да бъде кратковременен, само че хората се подвеждат и се завърта един цикъл на непрекъснат дълг. Хората няма по какъв начин да спрат да се нуждаят от неща, като нарастнали разноски за храна, сметки и други, само че могат да изберат подобен заем, който няма да им усложни финансовата обстановка и да утежни кредитната им история.

Каква тъкмо е разликата сред овърдрафт и бърз заем?

Безспорно доста хора намират за по-лесно да аплайват в банката си за овърдрафт и по-късно да го изплатят. От друга страна, бързите заеми са друга краткосрочна опция на финансиране, която също си има позитивите. Кое излиза по-изгодно? След изследване и на банковите варианти и на опциите за изтегляне на заем от бърз заем, излиза наяве, че е по-изгодно да се вземе заем от бърз заем, вместо да се тегли безпланов овърдрафт. Въпреки неприятното име на бързите заеми през днешния ден те не са чак толкоз неприятна опция. За тях се кандидатства елементарно, множеството компании дори имат системи за онлайн подаване на документи. Освен това, компаниите за бързи заеми нямат наложително изискване за банкова сметка. Повечето компании оферират бърз заем и без непрекъснат трудов контракт, за разлика от овърдрафта, където клиентът би трябвало да получава заплатата си по същата сметка. Задължителните условия са надалеч по-малко, когато се тегли заем от кредитна институция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР