Възможно ли е от страна в дъното по иновации в

...
Възможно ли е от страна в дъното по иновации в
Коментари Харесай

Демократична България с план как иновациите да се превърнат в запазена марка за страната

Възможно ли е от страна в дъното по нововъведения в Европейски Съюз България да се трансформира в водач по нововъведения и с помощта на това стопанската система да мине на ново, по-високо равнище. Рецептата дават специалистите на " Демократична България " с амбициозна визия за рационализация на страната. В нейната основа стои система за ръководство на нововъведенията, енергетиката и превоза, които имат роля във всеки различен бранш за генериране на напредък.

Развитието на нововъведенията ще улесни прехода на България през цифровата гражданска война, която светът изживява, ще помогне за преобразяването на съществуващите работни места и откриването на нови. Крайният резултат е стопанска система с висока добавена стойност, високоплатени работни места и повишение на стандарта на живот. За задачата обаче е нужно нововъведенията да станат приоритет на страната.

" Сегашното политическо управление на страната не си дава ясна сметка що е то " цифрова промяна " и че неслучването ѝ е стратегически риск пред България ", разяснява IT специалистът Божидар Божанов от Демократична България. Формацията залага в проекта си на съсредоточаване на напъните на страната в браншове с капацитет за развиване, унищожаване на трудностите пред бизнеса за разрастване на нововъведения и привличането и развиването на способени фрагменти и тласъци за учените. Необходимо е страната да постави целенасочени старания за привличане на 1-2 вид вложители в сферата. Една от стъпките за това е основаване на Съвет за зелена и цифрова промяна, който да е на най-високо управническо равнище - вицепремиер или даже министър председател.

" България разполага с добре готови специалисти и в случай че това е държавна политика, е изцяло постижимо страната да направи това, което направи Гърция, където Microsoft прави голяма инвестиция с откриването на центровете за данни ", разяснява Божанов.

На равнище институции най-належащото е въвеждането на действително електронно ръководство и премахването на корупционните практики. А това минава през работещи регулатори и господство на закона, с цел да бъдат бизнесмените предпазени от нелоялна конкуренция или противозаконна активност и да могат да разчитат на улеснени процедури за отбраната на интелектуалната благосъстоятелност. Наред с това е нужна дълготрайна инвестиция в обучение и просвета, тъй че да дава отговор на потребностите на бизнеса. Необходима е национална идея за прекъсване на приключването на фрагменти и за привличането на хора, с цел да бъде отключен капацитета за развиване на страната.

Формацията възнамерява облекчение на процедурите за издаване на синя карта или правилник за отдалечена работа в и отвън България, облекчение на Закона за публичните поръчки за ускорение на процедурите за изследователска и иновационна активност, понижаване на бюрократичните спънки посредством действително електронно ръководство, финансови тласъци и данъчни облекчения за изследователската и иновационната активност. Сред ограниченията са и отваряне на данните на обществените предприятия и структури за аналитични новаторски планове с частни сътрудници, тласъци и поддръжка за съставяне на новаторски и предприемачески екосистеми.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР