Възможно ли е най-верният руски сателит Сърбия да обърне палачинката?Миналата

...
Възможно ли е най-верният руски сателит Сърбия да обърне палачинката?Миналата
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия и аз осъждаме нарушаването на международното право и войната в Украйна

Възможно ли е най-верният съветски спътник Сърбия да " обърне палачинката "?

Миналата седмица Путин безусловно " взриви " русофилска Сърбия с думи, които бяха признати като нож в гърба и изменничество.

Пред генералния секретар на Организация на обединените нации съветският президент Владимир Путин обоснова своите искания към Крим и Източна Украйна с това, че Западът е откъснал днешната Република Косово от сръбския държавен съюз и я е признал в несъгласие на интернационалното право. Накратко: вие отцепихте Косово от Сърбия, ние ще създадем същото с Крим и Източна Украйна. Откъдето обаче следва също, че Косово би трябвало да е тъкмо толкова независимо, колкото и регионите, за които претендира Русия.

Антониу Гутериш му отговори: " Организация на обединените нации в никакъв случай не е признавало самостоятелност на Косово! "

Едва ли има задграничен политик, който да познава Владимир Путин по-добре от сръбския президент Александър Вучич. Сърбия осъди съветската нападателна война в Украйна, само че страната. кандидатка за участие в Европейски Съюз, която, наред с другото, зависи на 100% от съветския газ, не поддържа глобите на съюза. Едно изявление на Вучич за немския Handelsblatt в действителност съставлява и диалог за компликацията да не се оставиш да бъдеш притеглен от някоя от страните, съобщи Инвестор.бг.

Вучич, който до момента се е срещал с Владимир Путин 19 пъти, твърди, че съветският президент не е обсъждал с него намеренията си за Украйна. „ Видях го за финален път на 25 ноември предходната година. Тогава говорихме по тематиката за Украйна единствено няколко минути “, признава сръбският президент.

Запитан дали схваща за какво съветският президент работи по този метод, Вучич споделя, че чете и чува това, което той споделя. „ Той показва претекстовете си. Но това не значи, че можем да оправдаем дейностите в Украйна “. Сръбският държавен глава схваща да вземем за пример опасенията му за разширението на НАТО на изток. „ Независимо от това: Сърбия и аз осъждаме нарушаването на интернационалното право и войната в Украйна “, безапелационен е Вучич.

На упрека, че Сърбия не се причислява към интернационалните наказания и изпраща смесени сигнали, президентът дава отговор, че се усеща длъжен да поддържа интернационалното право. „ Не забравяйте, че през 1999 година НАТО ни атакува в нарушаване на интернационалното право и без мандат на Организация на обединените нации и ние пострадахме доста. И заради тази причина Сърбия също се причисли към двете резолюции на Организация на обединените нации и осъди войната в Украйна “.

Сърбия била съгласна с европейците по отношение на характера на спора в Украйна. „ И не беше елементарно, поради вътрешната ни обстановка, да се нареждаме толкоз ясно. Но що се отнася до глобите: ние бяхме жертви на наказания в продължение на десетилетия, не имаме вяра в политиката на наказания. Сред страните от Европейски Съюз към момента се разисква да вземем за пример ембарго върху петрола или газа. Имаме свои лични ползи. А ние към момента не сме част от Европейски Съюз. За страдание “, признава още Вучич.

Той разяснява, че Сърбия е неутрална единствено във военно отношение, само че не и в политическо отношение.

„ За мнозина беше изненада, че ясно декларирахме, че войната в Украйна е нарушаване на интернационалното право. Но без значение дали Сърбия ще се причисли към глобите, или не, това не впечатлява никого в Русия. От друга страна, ние имаме своите национални ползи във връзка с Косово и други въпроси, по които Русия поддържа нашата позиция. Досега Русия и Китай ни подкрепяха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Но в това време ние ясно сме стъпили по пътя към Европейски Съюз - и това е и остава нашата стратегическа цел. Ето за какво пристигам в Германия “, сподели още Вучич, който е на посещаване във федералната република.

Същевременно Вучич признава, че е смутен от спада на доверието на сърбите към Европейски Съюз. „ Ситуацията е комплицирана. Мнозинството от 42% от сърбите са срещу дейностите на Русия. Само 35% считат, че Русия е взела вярно решение, нахлувайки в Украйна. 76% от сърбите са срещу глобите против Русия. И за първи път, в случай че на следващия ден се организира референдум за присъединението на Сърбия към Европейски Съюз, 44% ще гласоподават срещу, а единствено 35% - за “, споделя той.

Причината съгласно него е една – настояването на съюза Сърбия да признае Косово за самостоятелна страна. „ На доста сърби това им е омръзнало. Защото в това време те виждат изцяло друг метод от същите западни сили в Украйна през днешния ден. Те имат чувството, че тук се ползват двойни стандарти. Въпреки това споделям ясно: ние продължаваме да сме твърдо на пътя към Европейски Съюз “.

Друг от проблемите за спадащото доверие към Европейски Съюз е продължителният развой. „ Вече повече от 20 години сме в процеса на банкет. А Сърбия има по-добри индикатори и стойности от България да вземем за пример през 2007 година, когато беше призната в Европейски Съюз. Във всеки случай към този момент не мога да изяснявам на сърбите, че към момента нямаме действителен статут на претендент “, споделя Вучич с мъка. И въпреки всичко се надява, че полемиката за участието на Украйна в Европейски Съюз може да бъде чудесна опция и за Сърбия.

„ На това се надяваме - както и на Олаф Шолц и неговите думи за ускорение на разширението на Европейски Съюз и за разбиране на страните от Западните Балкани като част от Европейски Съюз. И тук не приказвам единствено за Сърбия. Това е, от което се нуждаем всички тук, в района, е едно: ясни и постижими цели “, заключава Вучич.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР