Възможно ли е известната с жестокостта си руска групировка Вагнер,

...
Възможно ли е известната с жестокостта си руска групировка Вагнер,
Коментари Харесай

Действа ли руската групировка Вагнер и в Сърбия?

Възможно ли е известната с жестокостта си съветска формация " Вагнер ", която натрупа точки в борбата за украинския Соледар, да набира наемници в Сърбия? Основателят на частната войска Евгений Пригожин отхвърля каквото и да е нейно наличие в западната ни съседка. По-рано, обаче, самият сръбски президент Александър Вучич осъди опитите на групировката да вербува бойци в страната му.



Те избират да не афишират наличието си публично. Но графитите им се появяват на разнообразни места в Сърбия. А неотдавна сръбската редакция на " Раша тудей " разгласява публикация, че " Вагнер " набира доброволци за войната в Украйна. Президентът Александър Вучич осъди опитите за рекрутиране на бойци в страната му и подсети, че те са противозаконни.

Групировката " Вагнер " в никакъв случай не е била в Сърбия и не е имала контакти там, съобщи преди часове създателят ѝ Евгений Пригожин, представен от сръбската организация Бета. Той отхвърли и изказванията, че членове на " Вагнер " са участвали на митинги на косовски сърби в Северно Косово.



Самият Пригожин напълно не крие възходящата роля на паравоенната му формация във войната в Украйна. Нито обстоятелството, че наема съветски пандизчии за най-тежките сражения, като в подмяна зачертава присъдите им. Наскоро беше оповестено видео с речта му пред такива наемници, след приключването на договорите им.

" Казах ви, че се нуждая от вашите престъпни гении, с цел да убивате враговете във войната. Сега към този момент престъпни гении не са нужни. Опитайте се да запомните добре, че не трябва да попадате отново в пандиза, с цел да се връщате на фронта ", споделя Евгений Пригожин, създател на ЧВК " Вагнер ".



За другата страна на монетата описа някогашен пълководец от " Вагнер ", който съумя да избяга в Норвегия.

" Знам сигурно за три случая на ранени пандизчии, пробвали да избягат от лечебните заведения. Те бяха убити. Освен това 10 души бяха убити на подготвителната площадка пред очите на преди малко пристигналите пандизчии. Това беше предизвестие: вижте какво става с предателите, които отхвърлят да водят война ", споделя Андрей Медведев, някогашен пълководец в ЧВК " Вагнер ".

Евгений Пригожин ненапразно залага на лишените от независимост. Той познава добре този контингент от младините си, когато е лежал няколко години в затвор за машинация, обир и присъединяване в незаконна група. Кариерата му на бизнесмен стартира по-късно и покрива доста посоки - от кетъринг, през изискани заведения за хранене, защита и градеж на първокласни парцели до основаването на частна военна формация, която работи там, където постоянната съветска войска не може.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР