Възможно ли е имунизиран с първа доза от една ваксина,

...
Възможно ли е имунизиран с първа доза от една ваксина,
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Гърция пред нов пълен локдаун

Възможно ли е ваксиниран с първа доза от една ваксина, да получи втората инжекция от друга? На доктрина няма нищо, което да пречи да стане, само че преди този момент от значително значение е да се създадат доста проучвания, твърди пред " Ел Паис " испанската специалистка Мария Монтоя, началник на групата за вирусна имунология в Центъра за биологични проучвания “Маргарита Салас ” (CSIC), която е в борда на шефовете на Испанското общество по имунология, проверяваща SARS-CoV-2.

Досега фирмите, които са създали имунизациите, са тествали единствено личните си медикаменти над доброволците. Клиничните тествания все още са с една и съща ваксина както в първата, по този начин и във втората доза. Така е поради бързината, с която е направено всичко, с цел да има ваксини, които са безвредни и да защитят хората допустимо най-скоро, разяснява Мария Монтоя.

Евентуалното съчетание на два препарата пробно не е тествано при хора, само че е правено при животни и за други болести.

За да стане допустимо да се комбинират две ваксини – една за първата, друга за втората доза, са нужни обстойни клинични изпитвания, инспекция на всички параметри. Като да вземем за пример времето, което би трябвало да изтече сред първата и втората доза, коя е най-хубавата композиция при редуването, т.е. кое работи по-добре, в случай че А е първа и В е втора, или противоположното. “Има доста променливи, които към момента не са проучени или открити ”, признава Мария Монтоя.

Към момента това е единствено теоретично съмнение, като на хартия няма нищо, което да ни кара да мислим, че сходно периодично повтаряне може да бъде нездравословно, прибавя тя. „ Но това не може да се приложи на процедура, до момента в който не разполагаме с данните по какъв начин да го създадем. През идващите месеци ще излязат доста разнообразни типове ваксини и една от опциите е точно комбинирането им ”, акцентира специалистът.

В момента казусът е в осъществяването на незабавно имунизиране на оптимално доста хора от рисковите групи, както и дефицитът на ваксини, а не във опцията да се комбинират две от тях. Защото до момента в който няма задоволително дози в наличност, не може да се мисли за комбинации, изключително за ваксини на разнообразни компании, които се съхраняват при разнообразни условия, и чието съчетание изобщо не е тествано, акцентира Мария Монтоя.

Швейцария не даде утвърждение за имунизацията против Covid-19 на " АстраЗенека " , оповестиха от националния регулаторен орган по медикаментите " Суисмедик ", като желаеха повече данни за ефикасността и качеството, преди да одобрят за потребление имунизацията, заяви Ройтерс. Агенцията напомня, че предходната седмица имунизацията е получила утвърждение от Европейския съюз.

Швейцария разгласи също, че е поръчала милиони спомагателни дози ваксини против COVID-19 от други производители.

Страната, която към този момент поръча 5,3 милиона дози от имунизацията на " АстраЗенека ", съобщи, че изчаква резултатите от изпитванията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души.

" Щом получим резултатите, краткотрайно позволение според процедурата за систематизиране може да бъде издадено доста бързо ", показаха в изказване от " Суисмедик ". Според регулаторния орган наличните сега данни не дават съображение за позитивно решение по отношение на изгодите и рисковете.

Заради настъпването на новите разновидности на Covid-19 и увеличението на новите случаи на болни с ковид , гръцките управляващи обмислят съществено стягане на ограниченията , оповестява гръцкото новинарско издание in.gr.

Напълно вероятен сюжет е да учебните заведения още веднъж да бъдат затворени и да преминат към онлайн образование, както и да се затворят магазините, които не оферират артикули от първа нужда. Сред обсъжданите ограничения е и в Атина вечерният час да стартира в 18 часа, вместо в 21 часа, както е в този момент.

Изданието отбелязва, че решаващи ще са данните за кривата на заболеваемост през идващите 48 часа. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР