Възможно ли е ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната – Демократична България“

...
Възможно ли е ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната – Демократична България“
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица: Политически хаос, Рангел Бизюрев е у нас и ще се строят VII и VIII блок на АЕЦ „Козлодуй“

Възможно ли е ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ да реализиран консенсус за общ съдружен кабинет или България ще отиде на нови предварителни парламентарни избори ? Под този въпрос мина цялата минала седмица и по този начин финален отговор не беше получен.

В понеделник президентът Румен Радев връчи. Това се случи, откакто без казус най-голямата парламентарна политическа мощ отиде на „ Дондуков 2 “ с 13 минути забавяне . Знаково с ГЕРБ-СДС при президента се явиха и ротационните им сътрудници от ПП-ДБ.

Мария Габриел и Румен Радев. Снимка: „ Българска телеграфна агенция “

Държавният глава изчака безмълвно договарящите страни, а по-късно връчи досието с властта на Габриел, като ѝ подсети, че срокът по Конституция е 7 дни.

„ Поемем мандата с възприятие на отговорност за това че България има потребност от непоклатимост, само че непоклатимост, която се гради на ясни правила, гласност, споделена отговорност и равнопоставеност към тези които вземат решение да носят отговорността за България. Бих желала да ви помоля да седнем, с цел да обсъдим някои спомагателни информации с вас “ , съобщи Габриел.

Разговорът с Радев продължи малко , а след него претендентът за министър председател изясни, че 7 дни са доста и идващото денонощие е решаващо. След приемането на мандата двете политически сили се събраха още веднъж на договаряния в Народното събрание.

Минути след 16:00 часа във вторник имаше къс миг на облекчение, последван от неразбиране – Габриел върна изпълнен мандата за сформиране на кабинет на президента Румен Радев. Според него тя е министър председател и външен министър, а акад. Николай Денков – вицепремиер и министър по европейските въпроси. Сред новите имена в досегашния кабинет има 4 ярки политически оферти от ГЕРБ Христо Гаджев е препоръчан за боен министър, Жечо Станков – на енергетиката, настоящият ръководител на Народното събрание Росен Желязков е препоръчан за министър на нововъведенията, а Ивелина Василева е предлагането за министър на екологията.

Малко по-късно стана ясно, че този състав не е бил утвърден от ПП-ДБ . Междувременно обаче президентът подписа декрет и по този начин е дадена зелена светлина за гласуването на този състав на Министерския съвет в Народното събрание. Ситуацията е без аналог в българската политическа история и в този момент въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук насетне.

Министерски съвет. Снимка: Искра.бг, списък

Последваха реплики , които отвориха още по-дълбока бездна сред договарящите партии. Кирил Петков съобщи, че е имал „ базово доверие “ на Габриел, само че то е било окончателно изгубено . Според него „ тя се подаде на напън на Борисов и допускам и на натиска на Пеевски “.

„ Тя през днешния ден сподели, че няма качествата да бъде министър председател. Жал ми е за нея, а за господин Борисов ме е позор “, добави той.

„ Видяхме селски тарикатлъци “ , съобщи от своя страна Асен Василев . „ Това демонстрира, че госпожа Габриел към този момент не е част от решението, а е част от казуса – може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България. “

Мария Габриел. Снимка: Българска телеграфна агенция

В сряда по време на брифинг Мария Габриел разгласи, че чака за прилагателни и обидите .

„ Преди 9 месеца в една странна настройка взехме решения да има държавно управление. Изкарахме 9 месеца през което време дадохме десетки конференции с сътрудниците от ПП-ДБ. Когато използваш такива прилагателни, както те нощес, показваш същинско лице. Дадените от през вчерашния ден отвод са в нарушаване на сделката ни, че тези кабинети ще работят за 18 месеца Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Изхождайки от характерите на голям брой водачи ние преценихме, че в случай че желаеме да има държавно управление, би трябвало да изработим подобен преговорен екип, с цел да може да се стигне до държавно управление. Още преди месец сме разговаряли с Кирил Петко за рокадите в кабинета. Листът ми е на бюрото “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Борисов за службите двете политически сили не са постигнали съглашение , тъй като те били интегрирани доста добре с тези на западните служби.

Акад. Николай Денков. Снимка: Скрийншот от видео на Народното събрание

В четвъртък и двете обединения приканиха другата страна да направи ход за договаряния. В последния работен ден, че е написал на Габриел:

„ Така не се прави! “

И прикани: „ Затова се надявам ГЕРБ да се откаже от тази случка и да седнем още веднъж на масата на договарянията. Аз персонално не съм се чувал с никого от страна на ГЕРБ. Това, което знам от Кирил Петков е, че през вчерашния ден се е опитал да реализира контакт с Борисов, само че Борисов се е скрил. “

Опозицията остро разкритикува участниците в договарянията за държавно управление. Чуха се и апели за предварителни парламентарни избори .

Седмицата беше белязана и от покруса в Казанлък –, ситуирана в двора на СУ „ Екзарх Антим I “ . Според очевидци четвъртокласникът играел на двора, когато ненадейно се свлякъл. Лекарят от пристигналата кола за спешна помощ единствено установил гибелта. Предполага се, че най-вероятно става въпрос за здравословен проблем , само че се чака след аутопсията да стане ясна точната повода за гибелта. По случая се води следствие.

 Синодна палата Синодна палата. Снимка: Българска православна черква – Българска патриаршия, Фейсбук

През тази седмица стана ясно още, че изборите за патриарх ще бъдат на 30 юни , а за митрополит на Сливен на 26 май . На 20 юни ще бъде свикано съвещание на Светия Синод, на което ще бъдат определени – претенденти за патриаршеския трон. Те би трябвало да дават отговор на условията по член 40 от УБПЦ-БП . Според текста избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да е епархийски митрополит на Българската православна църква; да е навършил 50 години и да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години.

В сряда се яви на чуване на съвещание на Висшия правосъден съвет . То беше по негово предпочитание и е за активността на показно убития Мартин Божанов-Нотариуса .

„ Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата към него “, разгласи в едночасовото си ревю Цацаров и добави, че няма никакво отношение към задържането на Веселин Денков .

Припомняме, че името на Цацаров бе упоменато при във краткотрайната парламентарна комисия по случая „ Нотариуса “.

Рангел Бизюрев. Снимка: Боян Ботев, Българска телеграфна агенция

През миналата седмица в България беше върнат Рангел Бизюрев , който е упрекнат за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица. Той беше екстрадиран от Дания, където избяга след закононарушението, станало през лятото на предходната година. В правосъдната зала той призна за 4 удара в тялото на Митко и изясни, че в основата на спора стои засегнатост. В последна сметка.

В петък стана ясно, че е да построи седми и осми блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР