Възможно ли е един град да оживее на театралната сцена?

...
Възможно ли е един град да оживее на театралната сцена?
Коментари Харесай

Когато Пловдив се качи на театралната сцена, а статистиката оживее

Възможно ли е един град да оживее на театралната сцена? Кои са хората - в плът и кръв, чиито лица са скрити зад данните от статистическите изследвания? Каква може да бъде връзката сред пандизчия, чиновник от Националния статистически институт, петгодишно дете, болно от Синдрома на Даун и неговата майка, ром от Столипиново, неприкрит националист и Ромео и Жулиета, въплътили се в облика на малолетни българка и турчин, които би трябвало да крият връзката си? Отговорът на този въпрос ще може да бъде забелязан онлайн в представлението " 100% Пловдив " на огромната сцена на Драматичен спектакъл - Пловдив в дните от 17 до 20 октомври от 19.00 часа.

Спектакълът е дело на една от водещите компании в света в региона на документалния спектакъл - " Римини Протокол " и заляга в програмата на " Пловдив 2019 " още по време на кандидатстването на града за Европейска столица на културата. Зад това име от 2000 година стоят германците Хелгард Хауг, Щефан Кеги и Даниел Ветцел. Техните планове мъчно могат да бъдат вместени в рамка - те са на границата сред театъра, пърформанса, акцията. " 100% град " е тяхното най-известно зрелище, което вижда бял свят за първи път през 2008 година в Берлин и до момента е било сложено в над 35 града по света. То постоянно е друго и носи името на града, в който се играе - Лондон, Париж, Токио, Мелбърн. А в дългия предварителен развой за " 100% Пловдив ", като сътрудник от българска страна, взе участие Студио за документален спектакъл VOX POPULI.

 Кадър от репетиционния развой.
© "Пловдив 2019 "

Кадър от репетиционния развой.

По време на спектакъла пред феновете ще се изправят 100 същински, неподправени поданици на града. Живата представителна извадка на хората, обитаващи Пловдив, е определена въз основата на общоприети категории като пол, възраст, етническа принадлежност и обучение. Друга специфичност на подбора е спазването на верижен принцип - първият участник предлага втория, вторият предлага третия и така нататък Работата по представлението стартира през февруари, а от малко повече от седмица " Римини Протокол " работят с големия екип на огромната сцена на Драматичен спектакъл - Пловдив.

" Изведнъж зад процентите и цифрите изникват лицата на хората и историите, които вършат този град ", споделя режисьорът и създател на VOX POPULI Неда Соколовска. Но по какъв метод 100-те души в действителност са представителна извадка на жителите на Пловдив? " Ако в Пловдив има 53% дами и 47% мъже, на сцената ще има 53 дами и 47 мъже. Ако 20 души са приключили висше обучение, 20 от тях ще са с висше обучение. 5% от тях са роми? И те са показани ", изяснява тя. Вкупом на сцената са изправени представители на другите обществени и етнически групи в града. И лека-полека статистиката оживява пред феновете.

 Неда Соколовска по време на подготовките.
© "Пловдив 2019 "

Неда Соколовска по време на подготовките.

Процесът по основаването на представлението се движи по прецизно избрани от " Римини Протокол " правила. През март е разпознат първият участник - неговата работа наложително би трябвало да е обвързвана с точни науки - статистика, математика. Той заема управителна позиция в Националния статистически институт в Пловдив и в първия миг не крие скептицизма си към " цялата работа ". " Казахме му за плана и че вероятно ни би трябвало един от неговите чиновници. След една седмица ни сподели, че никой не е показал интерес, само че самият той е подготвен да се включи ", споделя Соколовска.

Работата по никакъв начин не е лека - за част от категориите за асортимент няма скорошни изследвания. Затова е нает обособен екип от социолози, който да се занимава единствено със статистиката. Бъдещите участници попълнят особено направени анкети, от които им биват направени профили. За техните портретни фотоси дава отговор фотограф, който също работи по към този момент заложени параметри. Соколовска обаче хвърля взор зад цифрите и данните: " По време на търсенето на участници незабелязано започнахме да прекосяваме през разнообразни обществени групи - от заможни хора към поданици на Столипиново, през типичните пловдивски " айляци ", до интелектуалци... "

 Кадър от репетиционния развой.
© "Пловдив 2019 "

Кадър от репетиционния развой.

А по какъв метод всичко това се качва на сцената? " Сценарият е презентация на PowerPoint и посредством него се подават реплики - а те не са кой знае какъв брой, и указания ", споделя Соколовска. " Например в представлението вземат участие момче и момиче, които са на възраст под 18 година Той е турчин, а тя – българка. Нейните родители са изрично срещу тя да бъде с турчин, само че те се срещат скрито от година и половина. В един миг тя излиза на сцената и споделя на микрофона: " Родителите ми не утвърждават момчето, в което съм влюбена, тъй като то е от турски генезис и ние се усещаме като Ромео и Жулиета " ".

Но за Соколовска водещо е, че " 100% Пловдив " демонстрира по какъв начин хората, без значение от всички категории, в които попадат и в които биват поставяни, са свързани на доста повече равнища, в сравнение с човек би могъл да си показа на пръв взор. По нейни думи самото зрелище е социологическа анкета, а отговорите са дадени по пърформативен метод - хората се разделят на групи или гласоподават с цветни картони... И защото представлението стартира с малко показване на участниците, феновете могат да видят образно кои хора защо гласоподават, а хората влизат в общи групи, които изненадват самите тях. " Как би могъл да предположиш, че на въпроса: " Кой от вас е желал да отнеме живота си? ", един до различен ще се изправят някогашен пандизчия и служителка в " Алианц? ", пита се Соколовска.

 Кадър от репетиционния развой.
© "Пловдив 2019 "

Кадър от репетиционния развой.

" Така в продължение на спектакъла първичното разделяне, което се вижда първоначално, стартира да се размива и да отпада. И тези хора стават все по-близки и загрижени един за различен ", продължава тя. Соколовска се стопира и на съмненията, които е изпитала след първата подготовка. Дали хората ще дойдат на идващия ден? Дали няма да се откажат? " Някои от тях напряко не могат да се понасят в живота - отявлени националисти, напряко расисти, безусловно би трябвало да се заловен ръка за ръка с роми. "

В последните дни на репетиционния развой обаче един от участниците след неколкодневни старания съумява да се оправи с поставената му задача. " И цялата зала стартира да се радва, че най-сетне се е справил, да ръкопляска. Изведнъж виждаш силата на общността ", усмихва се Соколовска.

 Кадър от репетиционния развой.
© "Пловдив 2019 "

Кадър от репетиционния развой.

За нея точно това е бъдещето на обществено ангажирания спектакъл, а опцията " Римини Протокол " да осъществят представлението в България - привилегия. " Ако има план, който изцяло да показва мотото на " Пловдив 2019 " - " ЗАЕДНО ", това е точно този ", приключва тя.

Повече информация може да бъде открита в събитието във " Facebook ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пловдив 2019 (49)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР