Възможно ли е другите отбори да се доближат до Ред

...
Възможно ли е другите отбори да се доближат до Ред
Коментари Харесай

Доминация на "Ред бул" или смяна на върха: започва сезонът във Формула 1

Възможно ли е другите тимове да се приближат до " Ред бул " и да има същинска борба за купата? Този въпрос се задава най-често преди началото на сезон 2023 във Формула 1. Най-престижната автомобилна конкуренция в света започва през днешния ден с от 17 часа българско време.

Състезанието е предстоящо с огромен интерес, с цел да даде отговори на най-малко дребна част от въпросите.

Ще бъде ли толкоз преобладаващ още веднъж Макс Верстапен? Ще има ли късмет Люис Хамилтън да се бори за рекордна осма международна купа? Ще могат ли най-сетне от " Ферари " да дават първокласен болид на Шарл Льоклер?

Много експерти предизвестяват, че първото съревнование в никакъв случай не е показателно за хода на целия сезон. Или най-малко по този начин им се желае.

Сезон 2023 включва 23 старта след, като ще продължи до 26 ноември, когато е финалът в Абу Даби. Това ще бъде годината, в която Съединени американски щати ще бъде хазаин на три старта в шампионата с Маями, Лас Вегас и Остин.

Участници и упования

С някои промени в техническо естество Формула 1 се насочва към десетия си сезон, откогато болидите са задвижвани от турбо-хибридни мотори. Като най-значими разлики от предходната година специалистите регистрират по-дългите болиди (най-дългите в историята), както и измененията в гумите на " Пирели ".

Има и някои разлики в аеродинамиката, които ще се избистрят в хода на сезона.

Сред водачите пък има двама дебютанти, като " Макларън " залага на австралиеца Оскар Пиастри, а " Уилямс " на Лоугън Сарджънт (САЩ). Сред новите имена е и Ник Де Врийс ( " Алфа Таури " ), който през предишния сезон караше в едно съревнование за " Уилямс ".

Главните настоящи лица обаче остават същите - " Ред бул ", " Ферари " и " Мерцедес ". Трите огромни тима не смениха своите водачи през зимната пауза.

Предсезонните проби, които бяха единствено три дни, демонстрираха, че към този момент от " Ред бул " са пред останалите. Това се удостовери и в квалификацията в събота, когато Верстапен и Серхио Перес окупираха първата редица.



" Знаем, че тестванията са един характерен интервал и е доста по-важно какво правиш в надпреварите. Не съм наясно с какво количество гориво са карали нашите противници, само че пък ние сме оптимисти, че Макс и Серхио имат разполагаем добър болид, с който ще могат да се борят за купите ", сподели съветникът при " биковете " лекар Хелмут Марко преди сезона.

За противниците на " Ред бул " обстановката е плашеща, защото преимуществото на тима е очевидно. При това макар, че. Към момента наподобява, че това по никакъв метод не се отразява на тима.

" Обикновено съпоставения и разбори обичат да вършат експертите. Аз постоянно се пробвам да екстрахирам повече от болида. Сезонът е дълъг, към този момент усещанията след тестванията са позитивни ", сподели сбито в навечерието на сезона Верстапен, който ще се бори за трета поредна купа.

Къде са останалите

И до момента в който в " Ред бул " зимният интервал изглеждаше спокоен, а тимът просто продължи в същата линия от последните години, то не по този начин стоят нещата във " Ферари ".

В Скудерията бяха направени промени на високо равнище, откакто шефът, а на негово място застава - някогашен началник на " Алфа Ромео ".

Предишният сезон на " Ферари " беше белязан от редица неточности в тактиката, които костваха на Шарл Льоклер няколко победи. След тестванията от Скудерията показаха оптимизъм, че са създали стъпка напред в развиването на болида с новия мотор.

" Мисля, че при придвижването на вършиме в действителност има огромна смяна, изключително и с новите правила. Нужно е обаче да подобрим много неща в завоите ", сподели Льоклер.

 Доминация на

С по-малко звук от нормално стартират сезона и в " Мерцедес ". Тимът, който доминираше до 2020 година в този момент се надява да се върне в челото. След тестванията обаче болидът на " Мерцедес " изостава, а Хамилтън сподели, че разликата е доста огромна.

" Разбрахме, че имаме дълъг път пред нас. Научихме някои неща от тестванията през предходната седмица, само че разликата е много огромна. Може би сме, където бяхме предходната година или даже малко по-назад. За всички е мъчно и не сме на мястото, на което отборът желае да бъде и заслужава да бъде, тъй като всички работят доста крепко. Но просто не сме на точния път ", сподели седемкратният международен първенец.

В същото време приятната изненада на тестванията беше тимът на " Астън Мартин ", който даде мощна поръчка да бъде даже пред " Мерцедес " при започване на сезона. Това се удостовери и от отличните резултати на 41-годишния Фернандо Алонсо в първите тренировки в Бахрейн.

Първите стартове обаче ще покажат какво е действителното систематизиране на силите. Дали " Ред бул " са толкоз по-добри от останалите и къде се намират другите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР