Възможно ли е да сте болен от изключително опасна болест,

...
Възможно ли е да сте болен от изключително опасна болест,
Коментари Харесай

Кой е длъжен да уведоми пациент, ако е болен от опасна заразна болест?

Възможно ли е да сте болен от извънредно рискова болест, здравните управляващи да знаят и да не ви уведомят? Звучи като небивалица, само че тъкмо това се случва с Иван Такев. През 2015 година той подарява кръв. Направени са му проучвания, които той не е потърсил. Тази година още веднъж му се е наложило да направи кръводарение, само че отивайки в центъра, се оказва, че му е предоставена възбрана. Причината е, че през 2015-а е открито, че е болен от хепатит С, само че никой не го е уведомил цели четири години.

„ Бях шокиран и уверен, че не може да ми се случи – нямам татуировки, нито съм наркоман. Нервен си, сърдит си, звъниш по институции”, споделя Иван Такев.

Причината за обстановката, в която е попадна Иван, че законовата разпоредба. Според в този момент настоящите правила, когато на пациент е намерено рисково и заразно заболяване, би трябвало да се уведоми РЗИ, а оттова осведомяват персоналния доктор на инфектирания, който би трябвало да сведе информацията до него.

„ Личния ми доктор беше шокиран, когато му споделих. Никой не го беше уведомил”, споделя Иван.

Това не е първият ми подобен случай като юрист. Имала съм много неуместни обстановки като пациент, който 10 години не знае, че е инфектиран с хепатит. Проблемът е, че цялата тази нормативна разпоредба е разпиляна в няколко документа. Няма ясна отговорност кой би трябвало да уведоми пациента, а той самичък би трябвало да си намери резултатите си. Стигаме до парадокса, че няколко институции знаят, че сме заболели от хепатит, а ние не знаем””, описа Мария Шаркова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР