Възможно ли е да се сложи край на свободното пътуване

...
Възможно ли е да се сложи край на свободното пътуване
Коментари Харесай

Какви ще са правата на българите във Великобритания при Брекзит без сделка?

Възможно ли е да се постави завършек на свободното пътешестване на европейски жители на Острова при брекзит без договорка? Такива информация пристигна от представител на английското държавно управление. Преди Борис Джонсън да стане министър председател на страната, държавното управление на Тереза Мей обмисляше да удължи свободата на напредване на европейски жители до 2021 година или да разреши престой от 3 месеца, преди да аплайват за позволение за по-дълъг интервал. Именно такива условия включваше съглашението сред Лондон и Брюксел. Говорителка на „ Даунинг стрийт” 10 изясни, че предходните сделки отпадат, като ще бъдат въведени нови разпореждания на по-късен стадий.

„ Това е доста допустимо да се случи. Излизането без договореност допуска връщане към положението, което беше преди да влязат в действие всички интернационалните съглашения по линията на Европейски Съюз, които подсигуряват свободно предвижване на хора, артикули и капитали. Това значи, че се връща режимът, какъвто го познавахме преди България да влезе в Европейски Съюз, а точно визи. Тоест може да се пътува, само че би трябвало да има основателна причина за това. Предполагам, че за туристическите визи няма да има проблем”, разяснява в утринния блок на бТВ преводачът Мариана Хил.

„ Страшно е, че Борис Джонсън отзовава всичките си дипломати от Брюксел. Това значи, че той е твърдо против”, допълня тя.

Според нея Борис Джонсън не е насочил погледа си към Брюксел, с цел да реализира някакво съглашение, а към Г-7. За него срещите с Меркел и Макрон са доста по-важни, добави Хил.

„ За българите няма да е някаква непозната обстановка, тъй като доста българи имат родственици в Съединени американски щати. Режимът най-вероятно ще стане тъкмо същият. Сигурно ще има един спешен интервал, в който Англия би трябвало да сътвори този потенциал на ръководство на този процес”, разяснява от своя страна икономистът Георги Ганев.

Друг сюжет е Англия да реши да продължи настоящия митнически режим, който е свободна търговия с Европейски Съюз, позволи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР