Възможно ли е да изключите руските жители от глобалните сателитни

...
Възможно ли е да изключите руските жители от глобалните сателитни
Коментари Харесай

Китай ще добави възможности към руското космическо пространство

Възможно ли е да изключите съветските поданици от световните сателитни навигационни системи? Как да подсигуряваме триумфа на съветските технологии в такава сензитивна област? Отговор на този въпрос дават документи за нови форми на практическо взаимоотношение сред Русия и Китай, които се появяват по време на визитата на китайския водач в Москва.

Руското държавно управление разпореди на „ Роскосмос “, взаимно с съветското външно министерство, да координира с Китай основаването на подкомитет за съдействие в региона на сателитната навигация. Документът, подписан от министър-председателя Михаил Мишустин, е оповестен на портала за правна информация.

Според документа се предлага да се ускори практическото взаимоотношение сред Русия и Китай в региона на сателитната навигация, с цел да се обезпечи съвместимостта и взаимното допълнение на съветската ГЛОНАСС и китайската система „ Байду “. Защо е належащо това и какъв брой потребна е такава работа за Русия?

Колкото и да е необичайно, само че след изстрелването на галактически кораби за световно геопозициониране (в случая съветската система ГЛОНАСС) на Земята, работата едвам стартира. Изглежда единствено, че спътниците работят без значение в космоса, а тези, които употребяват съзвездието, могат единствено да се провиснал и да получат единствено сигнал. Всъщност наземните служби, виновни за действието на групата, непрестанно работят, с цел да подсигуряват, че координатите се дефинират допустимо най-точно и бързо.

Сателитите на ГЛОНАСС работят на надморска височина от 19 400 километра. В същото време орбитата на галактическия транспортен съд е усъвършенствана за потребление на високи географски ширини на планетата, т.е. там, където се намира територията на Руската федерация. При естествени условия (на открити площи) от всяка точка на Русия апаратът би трябвало да се свърже минимум четири галактически кораба, с цел да дефинира точните си координати (три сигнала обезпечават точна триангулация, четвъртият е надзорен и оказва помощ за установяване на височината над морското равнище).

Космическият транспортен съд предава сигнали, които се получават от чип във вашия смарт телефон и по този метод ви разрешава да определите неговото (и надлежно вашето) местонахождение. Чипът мери времето, за което сигналът доближава до устройството. Познавайки позиционната точка на всеки от галактическите кораби на навигационната система, този способ може да дефинира точното му местонахождение.

Проблемът е, че даже на такава огромна надморска височина галактическите кораби последователно, само че непреклонно трансформират позицията си в орбита. Това се случва заради доста фактори, в това число, да вземем за пример, слънчевия вятър.

Промяната по отношение на обиколката на орбитата е съвсем незабележима, само че може да направи свои лични корекции в определянето на местоположението. Следователно наземните служби на всяка от сателитните навигационни системи непрестанно работят за установяване на точните координати на всеки спътник и въвеждане на тези промени.

Има два типа информация за местоположението на галактически кораби в орбита - сборник и ефемериди. Алманахът съдържа параметрите на орбитите на всички спътници и всеки спътник предава алманаха за всички галактически кораби в своето съзвездие. Тези данни са годни за няколко месеца и имат за цел жестоко да дефинират кои галактически кораби са сега над главата. И с цел да не се постанова търсенето на спътници и приемането на информация да се започва всякога отначало с непрекъснатото му потребление и при пренасяне на няколко метра, има по този начин наречените системи за парещ старт.

Освен това всеки галактически транспортен съд предава със сигнал на потребителя свои лични и единствено лични ефемериди - данни, които съдържат най-точните корекции на параметрите на орбитата за всяко устройство. Именно те обезпечават оптималната акуратност при установяване на вашето местонахождение.

Със сигурност сте забелязали, че от време на време в първите секунди смарт телефонът дефинира местоположението по-малко тъкмо. Това се дължи на обстоятелството, че чипът към момента не е получил ефемериди от спътника, те се изпращат на потребителите на всеки половин минута. Веднага откакто чипът получи тази информация и направи корекции, точността на установяване на координатите се усилва до няколко метра. Има и друга опция за приемане на ефемериди през Интернет, по този начин наречената система за парещ старт, това е общото название на такива системи, без значение от групирането.

Тоест на Земята има доста работа. И тази работа в действителност мощно въздейства върху използваемостта на навигационната система.

В случай на започване на работа по съдействие в региона на сателитната навигация, Русия и Китай ще стартират да обменят информация за рационализиране на орбитите на галактически кораби. Може би страните ще стартират да основават стратегии за повишение на точността на установяване на координатите. През последните години Русия към този момент реализира такава стратегия сама - и бяха реализирани някои усъвършенствания. Заедно с Китай тази работа ще бъде още по-ефективна. Вероятно ще бъде допустимо да се усили още повече точността на навигацията.

Да, актуалните чипове употребяват данни от всички галактически кораби, които спътникът вижда - и американския ГПС, и европейския „ Галилео “. Въпреки това точната и непрекъсната работа на неговата система е едно от най-важните условия за националната сигурност.

През лятото на 2022 година към този момент се чуха гласове с хрумвания за „ изключване “ на Русия от световната навигационна система ГПС. Самите хрумвания са налудничави, само че общата посока на мислите е ясна. В тази обстановка за Русия е извънредно значимо независимо да поддържа продуктивността на ГЛОНАСС на оптимално равнище.

Партньорската работа на равни начала с Китай също е доста добра помощ в тази история. Унифициране на сигнали, взаимно тестване на системи. Освен това две системи при положение на съществено опълчване постоянно са по-добри от една, по-надеждни.

Отделен диалог е работата за разширение на съдействието в интернационалната стратегия КОСПАС-САРСАТ, интернационалната сателитна система за търсене и избавяне. В случай на спешни обстановки на кораби и самолети, той оповестява за бедствието и местоположението на персонални радиофарове, инсталирани на транспортни средства. Сателитите ГЛОНАСС също са част от тази система, която към този момент е избавила повече от десетки хиляди животи.

Така или другояче, работата дружно е добра. Особено когато се създава на равни начала, а при този тип съдействие това безспорно е по този начин.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР