Възможно ли е човек с отнета преди години шофьорска книжка,

...
Възможно ли е човек с отнета преди години шофьорска книжка,
Коментари Харесай

Какво знаем за предишните нарушения на шофьора, който предизвика катастрофа с две жертви

Възможно ли е човек с отнета преди години шофьорска брошура, хващан десетки пъти в нарушавания на пътя, дал позитивна проба за приложимост на опиати при инспекция да кара кола гладко по улиците? Фактите, които излизат нескрито след тежка злополука с две жертви в центъра на София, демонстрират, че тъкмо това се е случило.

Във вторник вечерта първокласен автомобил пресече на алено, в такси и умъртви две млади дами – на 22 и 26-годишна възраст. Шофьорът избяга незабавно по-късно, а колата му остана разцепена на две след удара.

В първите дни след случилото се институциите изнесоха информация, която демонстрира, че Георги Семерджиев е дълготраен извършител на разпоредбите за придвижване по пътищата. Последният път, в който той е заловен в нарушаване, е бил по-малко от месец преди случая съгласно управляващите.

Имало е най-малко три учредения той да бъде арестуван тогава и най-малко две учредения да му бъде повдигнато обвиняване, сподели пред Свободна Европа експерт по наказателно право. Според наличната досега информация обаче това не е направено.

Това провокира неправителствена организация да попита дали упрекнатият за злополуката не е бил обект на защита от управляващите.
Без брошура
В четвъртък пред Нова телевизия началникът на отдел „ Пътна полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи Танчо Тенев сподели, че българското удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство (МПС) на Семерджиев е било отнето през 2014 година По-късно вътрешният министър Бойко Рашков сподели на конференция, че книжката е била отнета по-рано - през 2005 година

"До ден сегашен той е управлявал разнообразни моторни средства, без да бъде лидер по силата на закона. По отношение на него са предприемани десетки дейности на органите на Министерство на вътрешните работи, в това число са изпращани материали в прокуратурата с отзиви за формиране на досъдебни производства ", Рашков.

Тенчо Тенев от Столична дирекция на вътрешните работи сподели на чуване в Столичния общински съвет, че против Семерджиев са били формирани досъдебни производства през 2014 и 2016 година

Изпратихме питане до прокуратурата, с цел да разберем кои са всички случаи, в които са формирани такива производства против Семерджиев, както и кои от тях са довели до покачване на обвиняване. Към момента на издание на текста нямаме отговор.

Според информация, за която писа, първото досъдебно произвеждане против Семерджиев за нарушавания на пътя евентуално е от 2014 година, а преди този момент има формирани актове. Справката демонстрира, че има данни за формирани досъдебни производства след най-малко 6 подадени сигнала от Министерство на вътрешните работи на прокуратурата за тежки нарушавания от страна на Семерджиев.

По думите на юриста и някогашен прокурор Андрей Янкулов от неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ има избрани условия, при които отнемането на шофьорска брошура може да докара до наказателно дело.

Правилата плануват първия път, когато един лидер бъде заловен да кара без брошура, без значение дали тя му е отнета дефинитивно, или за избран период, да се постанова административно наказване с наказателно разпореждане. Вторият път обаче към този момент се смята за закононарушение.

По думите на Тенчо Тенев от Столична дирекция на вътрешните работи Семерджиев е хващан шест пъти да кара без брошура.

Последната полицейска инспекция е от 11 юни тази година, когато той показва швейцарска шофьорска брошура като документ, удостоверяващ дееспособност. Тенев споделя пред Нова, че тя му е отнета, тъй като той няма право да кара на територията на страната, без значение дали има брошура въпреки това.

"Те би трябвало да кажат след този случай на 11 юни какво тъкмо се е случило, той е спрян, тестван, показано съществуване на наркотични субстанции. Но по-късно какво става - има ли досъдебно произвеждане, незабавно ли е стартирано, пратено ли е първо за формиране, арестуван ли е ", споделя Янкулов.

Свободна Европа изпрати въпроси на Столична дирекция на вътрешните работи, свързани със събитията от 11 юни. До публикуването на текста нямаме отговор.

По информация на Дневник обстановката се е развила по-различно - Семерджиев е избягал , до момента в който униформените са правили информация на документите му. Така книжката е останала при служителите на реда, а след случая чиновниците на 7-мо Районно ръководство, в региона на което е спрян, са го оповестили за търсене.
След упортеба на опиати
Има и друга причина, заради която Семерджиев би трябвало да е арестуван на 11 юли. Тогава му е изработен тест за наркотични субстанции, който излиза позитивен.

„ Колегите отидоха на място, изпробваха лидера и се оказа, че същият е използвал повече от един амфетамин “, споделя още Тенев.

Това единствено по себе си по думите на Янкулов е закононарушение и е задоволително съображение за задържане и формиране на досъдебно произвеждане.

Според Тенев сътрудниците му от "Пътна полиция " написват докладната си бележка и оставят документите в 7-мо РПУ. Той прибавя, че е формирано досъдебно произвеждане, а на въпрос за какво Семерджиев не е бил задържан той дава отговор - "не мога да кажа ".
упражнено е необяснимо бездействиеБойко Рашков
"Ние ще създадем детайлна инспекция, тъй като аз също имам едно подозрение, както някои други мои сътрудници, че е упражнено необяснимо безучастие ", сподели вътрешният министър Бойко Рашков във връзка събитията на 11 юни.
Издирван
Междувременно се появи и информация, че Семерджиев е бил търсен по отношение на друго дело. В сряда от Националната следствена работа (НСлС) оповестиха за, че някогашният футболист е разгласен за общодържавно търсене по друго досъдебно произвеждане.

Твърдението е на Мария Павлова , завеждащ профилиран отдел на Национална следствена служба, който се занимава с тежките катастрофи в превоза. От текста обаче не излиза наяве кое дело има поради Павлова.

По думите на Янкулов, в случай че човек е търсен от полицията, без значение дали в качество на очевидец, или на обвинен, това ще се появи в системата на Министерство на вътрешните работи при възможна инспекция. С други думи, в случай че към 11 юни Семерджиев полицията би трябвало да е била наясно с тази информация.
Имало ли е "чадър "
По-късно в четвъртък Разследването стартира през 2018 година и е импортирано в Специализирания углавен съд.

Във връзка с това от АКФ повдигнаха въпроса дали Семерджиев не е обект на защита от управляващите, откакто е

На конференцията си министър Рашков удостовери, че Семерджиев е бил очевидец против лице, разследвано за разпространяване на опиати. Той сподели, че това не следва да го е сложило в привилегировано състояние, само че и означи, че има съмнение за чиновници в Министерство на вътрешните работи, които са съдействали за това да се стигне до случая от 5 юли.

"Имаме подозрения дали някои от полицейските чиновници са изпълнявали отговорностите си по закон и не са се влияли от нещо друго, което да ги е стимулирало да не вземат ограниченията, които законът планува във връзка с сходни водачи ", сподели той.

Тежката злополука с две жертви стана на 5 юли към 23:10 ч. Тогава автомобил „ Ауди Q7 ” е минал на алено на кръстовището на булевардите "Черни връх " и "Арсеналски " в София със скорост близо 200 км. в час съгласно информация на полицията.

Той се блъснал в таксиметрова кола и се е блъснал в асансьора на метростанцията. От мощния удар колата се е разцепила на две. Едната й половина е блъснал смъртоносно две млади дами, които по същото време са били на тротоара.

На идващия ден ставна ясно, че водачът е 36-годишният Семерджиев, който, който тогава беше разгласен за национално търсене и арестуван на сутринта. Той е престъпно проявен и е глобен десетки пъти за разнообразни нарушавания на Закона за придвижване по пътищата.

Колата, която е карал, е била с непознати регистрационни табели. В нея са открити синя полицейска лампа и палка. По време на злополуката служителка на Министерство на вътрешните работи, която работи в районно ръководство в София, е била в колата дружно с него, заяви вътрешният министър в четвътък.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР