Възможно е връщане на парите на потребителите, след намалената цена

...
Възможно е връщане на парите на потребителите, след намалената цена
Коментари Харесай

Делян Добрев каза как ще ни върнат парите от сметките заради евтиния газ

Възможно е връщане на парите на потребителите, след понижената цена на газа, само че няма смисъл, сподели някогашният енергиен министър Делян Добрев в предаването "Денят стартира с Георги Любенов ". По-ефективно е те да бъдат приспаднати от идната сметка, посочи той.

За да има по-голяма бистрота за хората е най-добре регулаторът да задължи всички тези сдружения в техните фактури за идващия месец или идващия отоплителен сезон да има един ред, в който да написа "заради понижение на цената с 40% в еди кой си интервал, понижаваме цената с Х лв. ", сподели Добрев.

300 млн. лева са в годишен аспект средствата, които се икономисват от потребителите. Това е голям триумф, добави той.

Той разяснява по какъв начин се е стигнало до това понижение. "Булгаргаз " води договаряния от август месец предходната година и в действителност през тези месеци се реализира понижението на цената.

Логиката съветската страна да е съгласна на понижение е от една страна в действителност делото с Европейската комисия, която принуди "Газпром " да започва договаряния с всички страни, които са наранени, които в огромна степен са подвластни от съветския газ. От друга страна, доста ниската цена на спот пазара, сподели Делян Добрев, някогашен министър на енергетиката..

"Втори доста мощен мотив е това, че съветската страна ще изгуби пазарния си дял, в случай че не понижи цените, тъй като преди понижението спотовият (моментният) пазар, който е на полутечен газ по-скоро, а не толкоз на тръбен газ, който идва по тръби, беше доста по-евтин, в сравнение с този, който ние получавахме от Русия.

Включително се наблюдаваше в България едно активизиране на борсата за газ и доста от клиентите започнаха да купуват все по-големи количества от борсата на газ ", сподели още той.

"Тоест не може да се твърди, че това е подарък за България. Първо е доста добра работа от страна на "Булгаргаз " и на премиера Борисов - в действителност голям триумф, 40% никой не е вярвал. Това е съвсем на половина на това, което коствал газът преди.

В България цената на газа е намалявана два пъти. Веднъж при първия кабинет "Борисов " с 22% и в този момент с нови 40%.

Не мога да схвана тази суматоха, която настъпи в последната една седмица, за това какво ще вършим в този момент. Тоест сложното е свършено - цената е понижена, и внезапно институциите в България изпаднаха в една огромна суматоха.

Включително имах възприятието, че по време на съвещанието на комисията някои изявления още малко и щяха да кажат "Какво ни трябваше да намаляме тая цена! Вижте в този момент какъв брой комплицирано стана! ", сподели също Делян Добрев.

Според Добрев, няма нищо комплицирано. "Не разбирам за какво се твърди, че би трябвало да има смяна в закона. Явно хората, които го настояват, не познават въобще Закона за енергетиката, тъй като там има съществуващи механизми и те се употребяват последните 20 години.

Затова, че когато падне цената, както е в тази ситуация, в Закона за енергетиката и по наредбите на КЕВР се назовава "надвзет доход ", т.е. тези сдружения получават повече. Например "Топлофикация-София " /.../. В този случай законът споделя, че в идващия регулаторен интервал регулаторът ще регистрира тези изключително взети пари от "Топлофикация-София " и ще ги понижи от сметките отсега нататък.

Говори се за 150 млн. - това са към края на февруари. Към края на март или към началото на април, когато ще е новата цена, тези средства ще станат 200 млн. От тези 200 млн. "Топлофикация-София " е 1/3, т.е. на нея ще се върнат към 60 млн. На останалите топлофикации и газоразпределителни сдружения ще са още 40 млн.

Тези пари и задълженията на "Топлофикация " нямат нищо общо, посочи той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР