Възможно е скоро да бъдат отворени първите осем метростанции от

...
Възможно е скоро да бъдат отворени първите осем метростанции от
Коментари Харесай

Проектът за продължаване на метрото до "Икеа" отново се задвижи

Възможно е скоро да бъдат отворени първите осем метростанции от третия метродиаметър, по който ще се движат нови влакове Siemens.

© Юлия Лазарова Отговорът на въпроса дали ще има метро до Симеоновския въжен превоз и " Икеа " на Околовръстния път от ден на ден се доближава към " да ". Идеята е да се продължи първият метродиаметър с още две станции от съществуващата в този момент " Бизнес парк " до бул. " Климент Охридски ". Предвижда се да има и буферен паркинг при началото на лифта, където ще се обособи и автогара, която да поеме някои от междуградските линии от югозападната част на страната.

Това предложение към този момент бе прегледано на някои от комисиите в общината, като остава съветници да го одобрят дефинитивно. Критики към плана обаче имат съветници от " Демократична България " и самостоятелният Борис Бонев. Според тях не е подходящо метрото да продължава в тази посока, защото по този метод с общински средства ще се обслужват лимитирани частни ползи - с изключение на комерсиалните центрове там зоната е извънредно едва обитаема. Освен това градовете нормално гледат да не " поставят край " на метрото и постоянно да има благоприятни условия за продължението му, до момента в който планината в тази ситуация би спряла този развой.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Главния проектант Здравко Здравков обаче напомни, че още през 2014 година е взето експертно решение метрото да продължи в тази посока и са отделени средства за правенето на плана. Кога и дали ще бъде обезпечено финансиране за реализирането му обаче е въпрос на цели, откакто в този момент задачите са най-вече за дотъкмяване на третия метродиаметър.

Защо тъкмо там

С прекратена линия са маркирани плануваните нови две метростанции

[Reformi.org]

Обикновено на новите метростанции се гледа като на нови благоприятни условия за развиване. Това важи както за живущите в региона, по този начин и за вложителите, по тази причина е оптимално да се търси салдото сред двете. В случая определената зона е с извънредно малко поданици. " Метрото има потенциал от 40 хиляди пасажера на час в посока, до момента в който живущите сега в цялата зона, която ще бъде обслужвана, са 5 хиляди души ", съобщи самостоятелният общински консултант Борис Бонев по време на разискването на плана в архитектурната комисия. И добави, че е срещу концепцията до всеки мол да има метро.

Любо Георгиев от " Софпроект ", което е изготвилото плана и разбора, твърди, че с годините работещите в региона ще порастват доста и това е водеща причина превозът там да се усъвършенства. По думите му към 2030 година се чака да има дребен брой поданици - 5300, само че единствено за тази година се чака броят на работещите в зоната да нарасне с 10 хиляди души, а след 10 години да доближи 28 хиляди души. " Доколкото ми е известно, в Плана за устойчива градска подвижност са планувани с метрото да пътуват 26 хиляди пасажера дневно ", изясни той.

От решението къде ще бъдат ситуирани идващите метростанции значително зависи и накъде като цяло ще се развива градът. При този проект метрото от " Младост " ще завива в западна посока. Според съветника от " Демократична България " Симеон Ставрев обаче е по-удачно то да върви на изток, към " Горубляне ". Това би дало и опция за строителство на огромен буферен паркинг на кръстовището със " Самоковско шосе ", където трафикът е сериозен. " Витошката дъга може да бъде обслужвана от втория метродиаметър (по бул. " Черни връх " ) при доказване на потребност, с цел да може първият да остане " отворен ", твърди той.

Според координатора на " Зелена София " арх. Елица Панайотова пък метрото би трябвало да бъде обсъждано като по-мащабен стратегически обект. Тя дава образец с решението за градежа на Бизнес парка - един от главните причини той да бъде там беше плануваното в Общия организационен проект (ОУП) метро.

Метро или нищо

По думите на Борис Бонев сега регионът разчита на три крайградски линии, които идват на шпации от 30-40 минути. " Не може толкоз едва транспортно обслужвана зона внезапно да премине към най-високия вероятен потенциал на обслужване - метрото. Освен това по бул. " Св. Климент Охридски " има очакван трамвай, който ще излезе доста по-евтино на общината. В момента от гола поляна скачаме на метро ", разяснява той. А в случай че се планува да минават повече рейсове, петте ленти по околовръстния път биха ускорили времето на пътешестване. Ставрев от " Демократична България " също е на мнение, че нищо не пречи да се заложи на скоростните рейсове (BRT).

Аргументът на ръководещите е, че с метрото ще се усъвършенства достъпа до Витоша. Не е несъмнено обаче дали това е най-хубавият метод в настоящето състояние. " Безумно е желанието да се върже лифта с метрото - " Въжени линии " беше приватизирана през 2007 година и Столичната община няма никакви учредения да накара притежателя да направи каквото и да е с нея. Ски центърът на Витоша също не работи и като скиор бих бил изумен някой да върви на ски с метро ", разяснява Бонев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР