Възможно е системата Бонус-малус“ да влезе в сила първо за

...
Възможно е системата Бонус-малус“ да влезе в сила първо за
Коментари Харесай

Възможно е „бонус-малус“ да влезе в сила само за леките коли

Възможно е системата „ Бонус-малус “ да влезе в действие първо за леките коли, а след това за камионите и рейсовете. Това сподели ръководителят на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов в ефира на bTV.

``
реклама

Коментарът му пристигна във връзка думи от края на декември предходната година на ръководителя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, че е неуместно, в случай че един от водачите на даден рейс или камион има осъществени нарушавания, поради него на транспортното средство да се начислява най-голям малус. Тя подсети, че при класическата „ Бонус-малус “ система, малус се начислява последователно, на база насъбрани установени нарушавания. 

„ До 15 януари ще бъдем самодейни с Министерството на вътрешните работи и Министерството на превоза да изготвим окончателния вид на наредбата за новата система, с цел да отговорим на публичните условия “, сподели Бойко Атанасов и акцентира, че системата „ Бонус-малус “ може да влезе в действие поетапно – първо за леките коли и по-късно за тежкотоварните.

„ Аз се наемам, че особено за тежкотоварните коли и рейсовете ще бъда самодеен, ще създадем среща със съответните асоциации и имам вяра, че ще намерим разговор към вярното решение. Възможно е системата „ Бонус-малус “ да влезе в действие поетапно, ние сме подготвени на всевъзможен вид, значимото е системата да бъде работеща “, съобщи ръководителят на КФН.

Атанасов подсети, че въвеждането на новата система за изчисляването на наградата за наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ е ангажимент на България по националната стратегия за промени „ Европа 2020 “. Държавата ни е към този момент единствената в Европейски Съюз, която няма такава системата.

Между 5 и 7 години ще са нужни за приемането на „ бонус “ по новата система и надлежно за намаление на наградата за застраховка „ Гражданска отговорност “, до момента в който „ малусът “, или повишаването на застраховката, ще се случва незабавно. КФН е предложила два разновидността за „ Бонус-малус “ – с 15 и 20 скали. Ако се одобри тази с 15, „ бонусът “ ще идва след 5 години, а в случай че се одобри тази 20 – след 7 години.

На въпрос заслужено ли е поевтиняването на наложителната застраховка да се случва след толкоз години на фона на заложеното неотложно повишаване при положение на нарушавания Атанасов отговори: „ Справедливо ли е това, че сега добросъвестните водачи заплащат толкоз, колкото и недобросъвестните? Справедливо ли е, в случай че вършим смяна в държанието като цяло за заплащане от настоящето състояние? Справедливо ли е, в случай че имаме опция да спасим човешки живот, да не се опитаме да го създадем? “.

„ Ние приказваме за 5 до 7 години, само че в действителност, гледайки скалата, през първите 2 години ще се взимат 20% от
бонуса, като по-късно наградата ще се намалява с по 1% “, добави ръководителят на КФН.

Неговата теза е, че би трябвало всеки водач, без значение дали е притежател или просто лидер на транспортното средство, да носи персонално своята отговорност. Извън това предписание, притежателят на даден автомобил ще носи отговорност само, в случай че разреши лидер, който не е вписан в застраховката „ Гражданска отговорност “ на колата, да я кара.

При продажба на автомобила насъбраните „
бонус “ или „ малус “ точки няма да се унаследяват от новия притежател.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР