Възможно е президентът да позабави връчването на първия мандата с

...
Възможно е президентът да позабави връчването на първия мандата с
Коментари Харесай

Радев може да забави връчването на първия мандат

Възможно е президентът да позабави връчването на първия мандата с най-малко седмица. Това предвижда конституционалистът доцент Наталия Киселова пред „ Телеграф “.

Мотивът - да наблюдава държанието на депутатите, дали Народното събрание ще се захване с действителна работа и дали оповестените като предпочитани закони минават през комисии. Тя подсети, че при консултациите при президента, обединенията са дали обещание парламентарните комисии да бъдат образувани до края на тази седмица и да проработят най-късно до 1 май. 

Киселова разяснява още, че даже и първата директория да бъде връчена, то рулетката може да бъде забавена сред първия и втория мандат. Колко обаче, това ще реши президентът.

Тя подсети, че предходния път той им е отпуснал време, само че те не са го оползотворили. Затова в този момент, в случай че те се отклонят от поетите задължения, съгласно Киселова може да има и форсиране на процедурата, без значение че идва лятото. Ако Народното събрание работи до юни, това по думите й значи избори през август. Тя обаче е на мнение, че напъните ще са ориентирани то да работи най-малко до края на юли, с цел да може да бъде признат бюджетът и законите по проекта за възобновяване. 

Тя подсети, че Радев няма период по кое време да връчи първия мандат. След като това стане, партията, която вземе досието, има 7 дни да я върне - празна или със състав на кабинет. Ако предложи държавно управление, то би трябвало да мине за утвърждение през Народното събрание. Така тази процедура лишава към 10-12 дни. Според Киселова не може да се чака толкоз бързо доближаване сред партиите.

Първо това ще се случи на парламентарна основа и едвам по-късно вероятно за кабинет - без значение дали с първия или с втория мандат. Киселова посочи, че по-скоро това ще стане с мандата на „ - “ (ПП-ДБ).

Проблемът не са общите дейности сред ПП-ДБ и, а моделът, който последните са открили в дефинира сфери. Едва на второ място са персоните. Тя добави, че в случай че министър председателят е специалист, може да е бушон, който да изгори при по-сериозен проблем, до момента в който политиците са по-внимателни. 

„ Не е спънка президентът да организира още един рунд от съвещания с партиите, преди да даде втората директория на ПП-ДБ. „ Конституцията дава опция на президента да бъде - от една страна, основател, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят ситуацията, в което се намираме “, разяснява Киселова пред БНР. Според нея, в случай че има  мандат тази седмица, то сред 1 май и Гергьовден ще можем да забележим дали има опция за образуване на кабинет.

Киселова предложи партиите да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР