Възможно е през 2020 година да започнат археологически проучвания на

...
Възможно е през 2020 година да започнат археологически проучвания на
Коментари Харесай

През 2020 г. може би ще започнат археологически разкопки в Добрич

Възможно е през 2020 година да стартират археологически изследвания на територията на Добрич, заяви в ефира на Дарик радио шефът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. “Имаме информация, податки, за обект, който се намира в границите на града. Разчитаме на това, че информацията, която получаваме, е вярна, само че към момента е рано за конкретика “ – сподели историкът. Той посочи, че в случай че стартират археологически разкопки в града, би желал в тях да се включат и възпитаници от Добрич, само че не разкри повече данни за възможния археологически обект в регионалния град.

На територията на региона археолозите ще продължат изследванията на крепостите Залдапа в община Крушари, Палматис в община Тервел и Кария в община Шабла. Директорът на музея акцентира, че археолозите не просто ще продължат, а и ще разширят почналите изследвания на трите обекта. Музеят ще приготви документи и ще кандидатства за финансиране пред Министерството на културата, ще се разчита и на финансовата поддръжка на трите добруджански общини.

Добрин Добрев дефинира като мощна и наситена с доста начинания и планове миналата 2019 година Сред акцентите в активността на музея през 2020 година ще бъдат прояви, свързани с честването на 80 години от подписването на Крайовския контракт и 140 години от рождението на Йордан Йовков. Двете годишнини ще бъдат маркирани и с научни конференции – за връщането на Южна Добруджа към България и за живота и творчеството на огромния публицист хуманист Йордан Йовков. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР