Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към

...
Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към
Коментари Харесай

Захариева: Преговорите за Македония и Албания в ЕС може да започнат още юни

Възможно е договарянията за присъединение на Македония и Албания към Европейски Съюз да стартират още в границите на Българското председателство, т.е. до края на месец юни. Това разгласи външният министър Екатерина Захариева на взаимна конференция с висшия представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини след неофициалната среща на европейските външни министри в София.

Неформалните диалози за решение на разногласието за името на Македония сред Скопие и Атина са траяли и в София, удостовери Захариева, представена от БНР. Тя изрази очакване в обозримо бъдеще да бъде открито решение, което да е от голяма важност за целия район.

"Има потребност от доста мощно политическо водачество и воля и доста ясна вероятност какво е значимо за жителите. Смятам, че сега ни се открива една доста добра опция ", показа външният министър.

За бъдещето на страните от Западните Балкани, Федерика Могерини съобщи, че е оптимист за разрешаването на разногласието за името на Македония в „ обозримо” бъдеще.

На въпрос на БНР дали Косово може да забави присъединението на Сърбия към Евросъюза, Екатерина Захариева отговори:

"Идеята на европейската вероятност е да внесе непоклатимост в страните от Западни Балкани, само че в това време Европейски Съюз и държавите-членки не биха желали да внесат двустранни въпроси и нерешени проблеми в самия Съюз. Така, че всички двустранни нерешени въпроси сред страните от Западни Балкани или със съседите им, които са към този момент членове на Европейски Съюз, би трябвало да бъдат решени преди участието им в Европейски Съюз ", отговори Захариева на въпрос на БНР дали Косово може да забави присъединението на Сърбия към Евросъюза.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР