Възможно е от 1 април аптеките да спрат да изпълняват

...
Възможно е от 1 април аптеките да спрат да изпълняват
Коментари Харесай

Има ли опасност пациентите да останат без лекарства по НЗОК от 1 април?

Възможно е от 1 април аптеките да спрат да извършват предписания по Здравна каса, предизвестяват от Българския фармацевтичен съюз . Причината е в напрежение в договарянията сред организацията и здравната каса. 

Според тях от Касата желаят пациентите да са задължени да получат всички, изписани от лекаря лекарства

Ако двете страни не подпишат рамковия контракт до края на седмицата, това ще провокира рецесия , от която най-вече ще пострадат пациентите.

„ Договарянето с касата вървеше добре, подобрихме методът на надзор – направихме го предпазен – лекарят да не може да бърка, когато предписва, и фармацевтът да не може да отпуска по неверни предписания. Това щеше да облекчи и фармацевти, и лекари, и най-много пациентите. Изведнъж, в последните дни на договарянето с касата се появиха претенции, които на процедура опонират на нормативната уредба “, сподели пред bTV Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

от БФС обясниха, че е единствено за две седмици, с цел да не останат хората без достъп до медикаменти

Предложението, което е изумило фармацевтите, планува пациентът да не може да получава по-малко медикаменти, в сравнение с са предписани от лекаря Ако са предписани три лекарствени продукта, само че не желаете едно от тях, не може да вземете другите две. Също не може да вземете постановен артикул, в случай че има по-малко опаковки от тези в рецептата, изясни Маринов.

По думите му това лишава българите от достъп до лекуване.

Лекарските услуги са се вдигнали с към 10 на 100, демонстрира изследване

bTV потърси за мнение и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откъдето дадоха отговор документално: „ При разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени артикули, е належащо да се съблюдава лекарското наставление от позиция, както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия. Само по този начин ще се подсигурява осъществяване на назначената лечебна скица в цялостния й тип и размер “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР