Възможно е някои бежанци все пак да останат в хотелите,

...
Възможно е някои бежанци все пак да останат в хотелите,
Коментари Харесай

Някои бежанци може да останат в хотелите, държавата ще дава 15 лв. на ден |

Възможно е някои бежанци въпреки всичко да останат в хотелите, където са настанени. Правят се план до 15 лев дневно, там където могат и желаят да останат, сподели пред бТВ шефката на организацията за бежанците Мариана Тошева. В момента държавното управление заплаща 40 лева дневно на хотел за настанен емигрант от Украйна, само че те би трябвало да ги изоставен до края на този месец, защото стартира интензивният туристически сезон. В последните седмици бяха излъчени поредица от телевизионни репортажи, в които хотелиери и някои от бежанците желаеха да останат в хотелите и след 31 май. 

Тошева описа, че се прави организацията на комплицираната стъпка по преместването на украинците. До края на деня за тях ще бъде пусната цифрова платформа, на която ще би трябвало да се записват, с цел да се види кой къде ще бъде ориентиран. В момента има 63 127 бежанци, настанени на държавна прехрана в хотели. Почти всички от тях са майки, дами, с деца. 

Единият вид са държавните почивни бази, като от четвъртък насам там обезпечените места малко са се нараснали, сподели Тошева - към този момент има 35 000 доказани и тествани места. Тези места ще би трябвало да бъдат съобразени с потребностите на хората - някои от тях са заболели и имат потребност от достъп до болница, други към този момент работят и не биха могли да се реалокират надалеч от работното място и така нататък Именно това ще е задачата на платформата.

У нас все още у нас има 103 469 украинци. За събота Тошева даде данни, че са влезнали 2441 души, а са напуснали 2792, като съгласно нея тази наклонност се следи от седмица. Тя не знае дали те се връщат в Украйна или отпътуват за други страни от Западна Европа.

Третият вид е част от хората да излязат на външни адреси. За работещите ще има вид през работодателя да се заплащат до 400 лева месечно за три месеца помощ за наем.

Резервният проект е да се отворят общежития и спортни бази, като има уверения от Върховния комисариат на бежанците, че от хранилища в Турция ще получим нужното за това съоръжение, сподели още шефката на организацията за бежанците.

Тошева не приема констатациите, че страната се забави с всичката тази организация. " Искахме да забележим в какви темпове ще се развиват настроенията на хората ", разяснява тя. " Всеки миг " се чака да са подготвени и плановете къде и какви детски центрове за украинските деца да се отворят, като доста украинки имат предпочитание да работят в тях против заплащане. До преди няколко седмици 9000 бяха поискали да стартират работа. 

Тошева увери, че бежанците имат право на избор. " Това е главното, във втория стадий би трябвало да им помогнем да намерят път към естествен живот ", разяснява през днешния ден тя. И повтори, че е " ужасно значимо да се стартира с обикновено всекидневие - вървене на работа, грижа за децата в дневни центрове ". Никой няма да остане на улицата, увери Тошева. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР