Възможно е напълно възстановяване след инсулт, ако бързо се потърси

...
Възможно е напълно възстановяване след инсулт, ако бързо се потърси
Коментари Харесай

Проф. Андонова: Ендоваскуларното лечение при инсулт може да възстанови изцяло функциите на организма

Възможно е изцяло възобновяване след инсулт, в случай че бързо се потърси лекарска помощ. В по-голямата си част пациентите излизат от лечебното заведение или без двигателен дифицит или с най-малък и се връщат към естествения си метод на живот след ендоваскуларно лекуване. Това съобщи във варненския ефир на Дарик проф. доктор Силва Андонова - шеф на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „ Св. Марина ” и народен съветник по неврология.

Високата смъртност поради инсулти се дължи на това, че постоянно болните идват късно, с цел да им се помогне. Именно по тази причина е значимо да се усъвършенства времето за превозване до болница, а обществото да се образова по какъв начин да реагира, когато види пациент с такава симптоматика. Доболничната помощ също би трябвало да се образова да работи бързо, а в самите лечебни заведения да има вътрешна организация, изясни професорът.

Изследват гратис деца за проблеми в растежа

На среща с шефовете на Спешна помощ от Североизточна България е взето решение незабавните медици да бъдат преднамерено обучавани, с цел да могат да работят бързо в случаи на инсулт, както и да могат потърпевши от мозъчен кръвоизлив да бъдат извозвани до Варна от прилежащите градове по-експедитивно.

Между 80 и 100 души постъпват всеки месец с инсулти в „ Св. Марина ”. Непрекъснато се усилва броят на тези с работоспособна възраст, уточни експертът. По думите на доктор Андонова младежите не са застраховани поради нездравословния метод на живот.

Стресът, генетичният фактор, използването на дрога, пушенето, затлъстяването, злоупотребата с алкохол, обездвижването, методът на хранене, прекаляването с деен спорт са измежду рисковите фактори за поява на инсулти.

Мъжете след 40-годишна възраст и дамите над 50 би трябвало да си вършат цялостна кръвна картина, чернодробни и бъбречни проби, поучава медикът. Кръвното би трябвало да се следи постоянно.

Ендоваскуларното лекуване при пациенти с инсулт е способ, който съставлява влизане през съда до мястото където е казусът. Чрез микрокатетри се запълва с железни частички мястото на кръвоизлив и по този начин няма последващо кървене. Този вид лекуване е сполучлив при аневризми и кръвоизливи и към този момент над 100 пациенти са лекувани по този начин, добави професорът.

Ендоваскуларно лекуване може да се ползва и при исхемичен инсулт и то се поема от Министерството на здравеопазването от към една година. Консумативите и процедурата костват до към 20 000 лв., само че в този момент лекуването към този момент е изцяло гратис. Само четири са медицинските центрове в България, където лечението се ползва – един от тях е УМБАЛ „ Св. Марина ”.

Това лекуване разрешава да се усили по този начин нареченият лечебен прозорец до 6-тия час, само че е добре пациентът да стигне до болничното заведение допустимо най-скоро. Така се понижава смъртността и инвалидизацията, изясни доктор Андонова.

Според нея е от особена значимост да бъдат подготвени незабавните медици по какъв начин да реагират при пациенти с инсулт, защото в 90 на 100 от случаите те първи стигат до такива заболели. Докато пътува колата за спешна помощ, би трябвало да се образува екип, който незабавно да го поеме в болничното заведение, сподели още тя.

Медицинските сестри също би трябвало да преминат образования, защото обгрижването на такива пациенти е друго и характерно, разяснява експертът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР