Възможно е Москва да мобилизира български граждани с двойно гражданство,

...
Възможно е Москва да мобилизира български граждани с двойно гражданство,
Коментари Харесай

И за тях има военни задължения. Русия може да спре българи с двойно гражданство да напуснат

Възможно е Москва да активизира български жители с двойно поданство, които се намират в Русия. Това стана ясно от думите на служебния външен министър Николай Милков в отговор журналистически въпрос на брифинг в Министерство на външните работи.

" По информация от нашето посолство, до момента в който са на територията на Русия, това, което е преобладаващо, е съветският им паспорт и те са третирани като съветски жители. Включително за тях съществуват военни отговорности, тъй като дружно с съветския паспорт им се връчва и военна книжка``, сподели той.

Милков посочи, че без значение от обстоятелството, че са български жители, е прекомерно евентуално да бъдат спрени от съветските управляващи при опит да изоставен Русия.

Тези, които имат единствено български паспорт , имат право да изоставен страната. При тях процесът по-скоро е усложнен от недостига на самолетни билети и от скупчването на огромен брой хора на граничните пунктове поради оповестената от президента Владимир Путин готовност.

България е подготвена да спомага на българи, които желаят да изоставен Русия, сподели още служебният министър.

" Има хора, които са се обърнали към посолството, в контакт сме с тях. Имаме възможни планове да създадем опит, някои хора, които могат да търсят подобен вид подпомагане, имам поради единствено български жители, студенти главно, да се опитаме да организираме прекачване към България ", добави Милков.

Той посочи, че е допустимо да им бъдат предоставени нощувки в комплекса на посолството. Засега към момента не са постъпили съответни претенции.

Във външното ни министерство няма статистика какъв брой са българските жители на територията на Русия.

" По принцип не са доста ", увери обаче Милков.

България не признава резултатите от референдумите в следените от съветските сили украински области Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка , удостовери още позицията на България външният министър.

" Става дума за референдуми, които ние не можем да признаем като резултат и не ги считаме за правно обвързващи. Считаме, че те са проведени в ненормални условия, в изискванията на окупация на част от територията на Украйна, такава, каквато ние поддържаме ", сподели той.

България не е изпращала публично наблюдаващи на референдумите, няма и информация за присъединяване на български жители.

" Ако има такива, те са били там в персонално качество ", добави Милков.

В сряда вечерта България е получила предложенията, които ще бъдат включени в осмия пакет европейски наказания против Русия. В момента се прави оценка, с цел да се образува българската позиция. Според Николай Милков глобите би трябвало да засилят натиска против Москва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР