Възможно е изхвърленото от морето на плажа диво прасе между

Възможно е изхвърленото от морето на плажа диво прасе между ...

Бивш земеделски министър: Африканската чума ще остане няколко години в България.


Възможно е изхвърленото от морето на плажа диво прасе между Черноморец и къмпинг „Градина” да е било заразено с африканска чума. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред БТВ.

„Заболяването е изключително тежко, разпространява се много бързо и бързо поразява дивите животни”, обясни той.

Найденов смята, че властите са закъснели с действията си по отношение на разпространението на заразата. „Това, което правят властите в момента е максималното спрямо ресурса, с който разполагат. Те не могат да бъдат упреквани”, каза Найденов.

„Хората не са ощетени. Нека да не се използва това за политически спекулации. Африканската чума ще остане няколко години в България. Изборите ще минат, но болестта ще остане”, призова той.

По думите му оградата на румънската граница е бутафорна и не е могла да спре пренасянето на заразата. „По отношение на лова можеше да се работи по-добре. Беше ясно, че дивите прасета най-вече пренасят заразата”, каза Мирослав Найденов.

„Темата за екарисажите също се използва за политически цели. Няма как два морално остарели екарисажа във Варна и Шумен да могат да се справят с тази ситуация. Животните трябва да бъдат загробвани на място и да се използват модерни съоръжения като инсинераторите”, даде съвет бившият земеделски министър.

Източник: novini.bg