Възможно е изборите да бъдат отложени с 2 месеца, но

...
Възможно е изборите да бъдат отложени с 2 месеца, но
Коментари Харесай

ЦИК: Възможно е изборите да бъдат отложени с 2 месеца, но това зависи от президента

Възможно е изборите да бъдат отсрочени с 2 месеца, само че това е от компетенциите на президента. Това сподели представителят на Централната изборна комисия Таня Цанева в предаването на " Тази заран ".

" Датата, в която ще бъде избран изборният ден, може да варира, според Конституцията, в границите на 2 месеца. Могат да са до края на месец май ", акцентира тя.

Цанева не можа да даде съответен отговор по какъв начин биха дали своят вот хора, които са под домашна карантина и изясни, че с цел да се случи това, би трябвало да бъдат направени законодателни промени.

" Въпросът е сложен. Съгласно Изборния кодекс, с преносими урни могат да гласоподават единствено хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова увреждане. Ще се мисли. Имаме много време до края на месец март, когато ще се знае каква е степента на развиване на пандемията. Всички се надяваме, че може би към този миг ще бъде отшумяла. Ако обстановката е такава, каквато и сега, това значи, че законодателството би трябвало да се промени. Ние сме правоприлагащ орган и не можем да излезем отвън рамките на закона. Това е въпрос, който Народното събрание би трябвало да реши ", добави представителят на ЦИК

Тя призна, че може да има проблем с набиране на членове на Секционни изборни комисии поради страха от ковид, само че и добави, че има време до март месец.

По въпроса за машинното гласоподаване Цанева уточняви, че на 8 декември ЦИК ще знае кои са участниците в публичната поръчка, а на 10 февруари следващата година би трябвало да стартира доставката. До 25 февруари се чака да бъдат доставени всички партиди.

Говорителят на ЦИК счита, че преди всеобщото машинно гласоподаване е належащо да бъде извършена разяснителна акция за гласоподавателите. Очакваме общо 9600 машини за гласоподаване плюс 100 спомагателни, които могат да бъдат употребявани за осведомителни акции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР