Възможно е изборите да бъдат оложени с 2 месеца, но

...
Възможно е изборите да бъдат оложени с 2 месеца, но
Коментари Харесай

ЦИК: Трябват промени в закона за гласуването на хората под карантина


Възможно е изборите да бъдат оложени с 2 месеца, само че това зависи от президента. Това призна пред БиТиВи представителят на Централната изборна комисия Таня Цанева. Тя посочи, че по Конституция, дата, в която би трябвало да бъде избран изборният ден, може да варира в границите на два месеца. Което значи, че вотът може да е даже в края на месец май.

Не е ясно на този стадий по какъв начин ще гласоподават хората, които са под карантина, сподели още Цанева. И добави, че въпросът би трябвало да се реши с промени в Изборния кодекс. Съгласно сега дейсващия закон с преносими урни могат да гласоподават единствено хора с трайни увреждания. Но Ковид не е такова увреждане.

Ще се мисли. Имаме много време до края на месец март, когато ще се знае каква е степента на развиване на пандемията. Всички се надяваме, че може би към този миг ще бъде отшумяла. Ако обстановката е такава, каквато и сега, това значи, че законодателството би трябвало да се промени. Ние сме правоприлагащ орган и не можем да излезем отвън рамките на закона. Това е въпрос, който Народното събрание би трябвало да реши, съобщи представителят на ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР