Възможно е и най-вероятно ще има разминаване в цените на

...
Възможно е и най-вероятно ще има разминаване в цените на
Коментари Харесай

Явор Гечев: Няма как да оправдаем надценките от 100% в магазина

Възможно е и най-вероятно ще има разминаване в цените на питателните артикули в новия държавен уебсайт и в комерсиалната мрежа. Това изясни служебният министър на земеделието Явор Гечев пред bTV.

По думите му, в новата платформа, която беше показана в петък (24 март), цените са междинните по методиката на Евростат. Няма да попадат и стоките, които са на промоция в комерсиалната мрежа.

Смисълът от този уебсайт е информация – и за потребителите, и за медиите, отговори министърът.

Сайтът е един детайл от всичко, което се опитваме да вършим, това е нещо, което продължава цялата самодейност, безапелационен е той.

Институции като Комисия за защита на конкуренцията и КЗП ще могат непрекъснато да следят нужната им информация в тази платформа. Такова нещо до момента не се е случвало, аргументира се земеделският министър.

Нямаме уведомяване от министерството на земеделието да са изисквани данни за картел сред веригите.

Не съм индивидът аз, който може да каже дали има картел или не. За мен няма по какъв начин да оправдаем надценки от 100% и нагоре. Според мен това е прекалено, изясни Гечев.

Има избрани групи храни, които са безпричинно скъпи и това, което виждаме ние е, че главните изкривявания в цената са сред търговията на едро и крайния покупател, добави той.

Гечев съобщи още, че зърнопроизводителите са прави в настояванията си да бъде наложено несъгласие върху зърното от Украйна.

Има един умишлен европейски правилник, който разрешава цените от Украйна да влизат гладко на европейския пазар, добави той. Още септември българската страна изиска да се вземат спомагателни ограничения, безапелационен е министърът, тъй като по думите му, с това се получава особеност на българския пазар.

Българската страна е солидарна с Украйна, само че тя заплаща извънредно висока цена, счита още Гечев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР