Възможно“ е електрическата мрежа на Русия да е подложена на

...
Възможно“ е електрическата мрежа на Русия да е подложена на
Коментари Харесай

Американците държат „ключ“ за руската енергетика

„ Възможно “ е електрическата мрежа на Русия да е подложена на хакерска атака от Съединени американски щати, съобщи БиБиСи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че известията, че американски кибервойници са заложили вируси в електрическата мрежа са „ хипотетично вероятни “.

Коментарите му бяха направени в отговор на публикация в „ Ню Йорк таймс “, която твърди, че военни хакери на Съединени американски щати са взели на мушка съветски ТЕЦ-ове. Информацията провокира песимизъм от страна на специалисти и бе отхвърлена от президента Тръмп.

В публикацията си вестникът написа, че американски „ код “ е заложен в доста детайли от съветската електрическа мрежа и че това е ескалация на друга активност за битка с съветската дезинформация и хакерски акции.

Песков съобщи, че президентът Тръмп е опровергал тези изказвания и ги е нарекъл „ подправени вести “. Говорителят на Кремъл добави: „ Ако някой счита, че държавни организации вършат това без да осведомят президента, тогава, несъмнено, това може да сочи, че кибервойна против Русия може да е хипотетична опция.

Той добави, че жизненоважни сфери от съветската стопанска система са били подложени на непрекъснати офанзиви, само че страната е съумяла да им се опълчи и вреди не са били нанесени.

Според „ Ню Йорк таймс “ Съединени американски щати изследват съветските енергийни системи от 2012 година, само че в този момент са по-заинтересовани от откриването на недостатъци и внедряване на вируси.

Днес Песков съобщи, че Москва е била жертва на американски хакерски атаки от години. „ Ние – приказвам за няколко от нашите финансови и медийни организации, държавни институции и основна инфраструктура – сме под офанзива от няколко години “, сподели той.

Кибератаките идвали от няколко западни страни, в това число Съединени американски щати, добави представителят на Кремъл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР