Възможно е драстично поскъпване на цените на мобилните услуги. Едностранно

...
Възможно е драстично поскъпване на цените на мобилните услуги. Едностранно
Коментари Харесай

Експерт: Възможно е драстично поскъпване на мобилните услуги

Възможно е фрапантно повишаване на цените на мобилните услуги. Едностранно мобилните оператори могат да усилят цената с размера на инфлацията — до 16%. Това разяснява ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.
Начините да потърсим правата си при увеличение на цените на мобилните услуги са доста лимитирани, тъй като опцията е залегнала в Общите им условия, които са годни за всички консуматори.
„ През 2023 година чакаме мобилните оператори още веднъж да се базират на тази уговорка в договорите и да усилват таксите на потребителите с %, който те сметнат за добре “, разяснява Майорски.
Почти невероятно е да се противопоставим на тези нараствания, уточни Майорски, тъй като всеки консуматор самостоятелно се съгласява с Общите условия, където е залегнала тази клаузата, че мобилните оператори имат право да усилват цените в размера на инфлационния показател.
„ Надяваме се Комисията за отбрана на потребителите да се сезира и да заеме страна “, разяснява още Майорски.
„ Разбира се, че можем да търсим правата си по правосъден ред, въпросът е до каква степен ще ни докара той “, добави експертът.
„ Представите си в случай че изпаднем в условия на дефлация – не написа, че те ще понижат цените с показателя тогава, т.е. има неравноправни клаузи. Имат право да усилват, само че нямат право да понижават или най-малко не желаят да понижават “, споделя специалистът.
Когато стане въпрос за комунални услуги би трябвало да се следи за неравноправни клаузи в договорите, акцентира експертът.
„ В първичната фаза може да преговаряте, само че общите условия са за всичките, за това те са доста значими и там Комисията за отбрана на потребителите може да реагира и да стопира неравноправните клаузи, които съществуват в тези контракти “, уточни Майорски.
Равносметката от празничното извършване на покупки е, че търговците стават все по-лоялни, счита експертът.
„ Търговците в по-голямата си част стават все по-лоялни към потребителя. Не се пробват да създадат просто една преференциална договорка, а разчитат на по-дългосрочните взаимоотношения с потребителите. Разбира се, има и изключения “, означи Майорски.
Той посъветва потребителите да вършат осведомен избор, когато тръгнат на пазар и да купуват неща, които в действителност им са нужни.
Експертът прикани още потребителите да подават сигнали до способените органи и най-много до Комисията за отбрана на потребителите, тъй като това е единственият регламентиран метод да се откри нелоялна комерсиална процедура или неправда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР