Възможно е драстично поскъпване на цените на мобилните услуги. Едностранно

...
Възможно е драстично поскъпване на цените на мобилните услуги. Едностранно
Коментари Харесай

Пейо Майорски: Възможно е драстично поскъпване на мобилните услуги

Възможно е фрапантно повишаване на цените на мобилните услуги. Едностранно мобилните оператори могат да усилят цената с размера на инфлацията - до 16%. Това разяснява в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.

Начините да потърсим правата си при увеличение на цените на мобилните услуги са доста лимитирани, тъй като опцията е залегнала в Общите им условия, които са годни за всички консуматори.
През 2022 година чакаме мобилните оператори още веднъж да се базират на тази уговорка в договорите и да усилват таксите на потребителите с %, който те сметнат за добре.
Почти невероятно е да се противопоставим на тези нараствания, уточни Майорски, тъй като всеки консуматор самостоятелно се съгласява с Общите условия, където е залегнала тази клаузата, че мобилните оператори имат право да усилват цените в размера на инфлационния показател.

„ Надяваме се Комисията за отбрана на потребителите да се сезира и да заеме страна “, разяснява още Майорски.

„ Разбира се, че можем да търсим правата си по правосъден ред, въпросът е до каква степен ще ни докара той “, добави експертът.
Представите си в случай че изпаднем в условия на дефлация – не написа, че те ще понижат цените с показателя тогава, т.е. има неравноправни клаузи. Имат право да усилват, само че нямат право да понижават или най-малко не желаят да понижават.
Когато стане въпрос за комунални услуги би трябвало да се следи за неравноправни клаузи в договорите, акцентира експертът.

„ В първичната фаза може да преговаряте, само че общите условия са за всичките, за това те са доста значими и там Комисията за отбрана на потребителите може да реагира и да стопира неравноправните клаузи, които съществуват в тези контракти “, уточни Майорски.

Равносметката от празничното извършване на покупки е, че търговците стават все по-лоялни, счита експертът.

„ Търговците в по-голямата си част стават все по-лоялни към потребителя. Не се пробват да създадат просто една преференциална договорка, а разчитат на по-дългосрочните взаимоотношения с потребителите. Разбира се, има и изключения “, означи Майорски.

Той посъветва потребителите да вършат осведомен избор, когато тръгнат на пазар и да купуват неща, които в действителност им са нужни.

Експертът прикани още потребителите да подават сигнали до способените органи и най-много до Комисията за отбрана на потребителите, тъй като това е единственият регламентиран метод да се откри нелоялна комерсиална процедура или неправда.

Онлайн извършването на покупки крие позитив и и негативи, разяснява Майорски. Сред позитивите са правото на връщане на съответната стока в 14-дневен период. Най-опасно е извършването на покупки в споделените платформи

„ Очакваме една превъзхода 2023 година във всичките аспекти, в които можем да погледнем. Позитивни сме и мислим, че ни чака едно хубаво бъдеще “, уточни още ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР