Възможно е да сме сами във Вселената - броят на

...
Възможно е да сме сами във Вселената - броят на
Коментари Харесай

Учени: Съвсем малко планети може да са обитаеми от извънземни

Възможно е да сме сами във Вселената - броят на планетите, които могат да поддържат извънземен живот, е доста по-малък, в сравнение с се смяташе до момента, написа в. " Ю Ес Ей тудей ", базирайки се на американски астрономи.

" Представете си обитаема зона с условия за комплициран живот, дефинирана като безвредна за богати екосистеми, каквито се срещат на Земята. Резултатите от нашето проучване демонстрират, че сложни екосистеми като земните не могат да съществуват в множеството райони на обичайно дефинираната обитаема зона ", споделя съавторът му Тимъти Лайънс, биогеохимик от Калифорнийския университет-Ривърсайд.

Какъв е казусът? Оказва се, че отлагането на токсични газове в атмосферите на множеството планети ги прави негодни за познатия ни сложен живот, предава Българска телеграфна агенция.

По традиция търсенето на планети, способни да поддържат извънземен живот, е концентрирано главно върху така наречен обитаема зона - условна област на повърхността на планета с налична вода в течно положение. Според актуалното проучване обаче, въпросните планети могат да поддържат единствено базов живот - едноклетъчни микроби, само че не и комплицирани създания като животни, които включват всичко - от елементарни гъби до хора.

Така че даже на доста от тези планети да има вода в течно положение, атмосферите на множеството от тях са токсични.

" За да поддържа вода в течно положение в периферията на стандартна обитаема зона, на планетата ще са нужни десетки хиляди пъти повече въглероден диоксид, в сравнение с има през днешния ден на Земята. Това е доста над равнищата, считани за токсични за индивида и животинския свят на нашата планета ", споделя ръководителят на проучването Едуард Швитерман от НАСА.

Следователно единствено към една трета от откритите към 4000 " обитаеми " планети могат да поддържат комплицирани форми на живот.

Резултатите са показателни за това какъв брой рядка и специфична е нашата планета и какъв брой е значимо да бъде опазена. " Доколкото ни е известно, Земята е единствената планета във Вселената, способна да поддържа човешки живот ", споделя Швитерман. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР