Възможно е да има отпор от Европейския съюз, но никой

...
Възможно е да има отпор от Европейския съюз, но никой
Коментари Харесай

Наш регулатор решава за Белене, не европейски!

Възможно е да има отпор от Европейския съюз, само че никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да потвърдим правотата си във връзка с градежа на АЕЦ „ Белене “. Това съобщи пред бТВ Богомил Манчев, ръководител на Българския атомен конгрес, откакто въпроси, изпратени от български юрист стана ясно, че каквото и да се случи оттук-нататък – ще е належащо ново утвърждение от Европейски Съюз.

Руската „ Росатом “, френската компания „ Фраматом “ и американската " Дженерал електрикс “ – сплотяват силите си в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата, оповестена от българското държавно управление и " Националната електрическа компания " за строителството на АЕЦ „ Белене “.

За да се строи нуклеарна централа, би трябвало да е утвърден техническият план от Агенцията за нуклеарно контролиране.

„ Техническият план би трябвало да се лицензира, той е в АЯР и заради прекъсване на плана през 20012 г, той е минал всичките си проверки и е подготвен за автограф и заради изтеклото време и след „ Фукушима “, макар че този план има стрес тест, основателят на плана, т.е. съветската страна по искане на НЕК, която е притежател на плана е належащо да направи разбор на изменените нормативи, които са годни към днешна дата в европейската общественост и да напише кой е годен и кой не е. Това би трябвало да бъде признато от нашия нуклеарен регулатор, а не от европейски “, сподели още Манчев.

Той добави, че в случай че им съществени промени в нормативната уредба, които би трябвало да бъде преработвани, значи този план има проблем.

Ако няма, АЯР подписва лиценза и споделя тези неща, които би трябвало да се поправят по време на правене на работен план - би трябвало да се случи по този график и се получава лиценз. Това не може да забави възможното започване в миналото на строителството, излиза наяве от думите на специалиста.

Но единственият изминал документ у нас е разрешителното за стоеж, което има отминалост. Манчев счита също по този начин, че  целият развой по желание на вложител, правене на плановата компания, до момента в който отидем с каската и кирка на обект ще отнеме към 2 години и половина, в случай че сме доста стегнати, разясни той.

Председателят на атомния конгрес допусна и че идните избори могат също да забавят всичко.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР