Възможно е да има леко покачване на лихвите по кредитите,

...
Възможно е да има леко покачване на лихвите по кредитите,
Коментари Харесай

БНБ прогнозира леко покачване на лихвите по кредитите

Възможно е да има леко повишаване на лихвите по заемите, излиза наяве от най-новото издание на бюлетина „ Икономически обзор ” на Българска национална банка за третото тримесечие на тази година. Причина за това може да бъде умерено нарастване на необслужваните заеми вследствие на приключването на периодите на мораториума върху заплащанията по банковите заеми.

„ С последователното приключване на удължените периоди по частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми е допустимо да се следи умерено нарастване на каузи на необслужваните заеми в портфейлите на банките, което може да е причина за едва повишаване на лихвените проценти по заемите. ”, написа в изданието.
Рязък скок на лихвите по депозитите в евро
Банките у нас дават явен сигнал, че избират привлечените средства да бъдат в евро, а не в левове. Средната годишна рента по новите...

Същевременно Българска народна банка не чака повишение на лихвите по депозитите на фона на рекордния размер на привлечените средства от страна на банките.

„ В изискванията на продължаващ приток на притеглен запас и висока ликвидност в банковата система през последното тримесечие на 2021 година и през първото тримесечие на 2022 година чакаме лихвеният % по новите депозити общо за секторите на нефинансовите предприятия и семействата да се резервира покрай 0%, като е евентуално да стане едва негативен. ”, предвиждат от Българска народна банка.

Високото търсене на заеми у нас се дължи на последователното възобновяване на икономическата интензивност, повишаването на частното ползване в изискванията на повишаващи се заплати, ниските лихви по заемите и удобните вероятности на жилищния пазар, излиза наяве от изданието.

„ От страна на предлагането банките регистрират облекчение на стандартите за кредитиране след значителното стягане през 2020 година, като най-значително е разхлабването при жилищните заеми. ”, показват от Българска народна банка.
Банките завоюваха 1.2 милиарда лв. от началото на годината
Печалбата на банковата система възлиза на 1.22 милиарда лв. към края на месец октомври тази година, сочат данните на Българската национална...

Очакванията са мощния напредък в кредитирането да продължи, като по-забележимо повишаване може да се чака при заемите за семейства.

Българска народна банка чака депозитите да продължат да се усилват през последното тримесечие на тази година и първото тримесечие на идната 2022 година, само че да следват плавна наклонност към закъснение. Това ще усили и парите в брой в стопанската система. Причините за предстоящото закъснение в растежа са както ниските лихви, по този начин и новата политика по отношение на депозитите и разплащателните сметки на някои банки.

„ Потенциален фактор с ограничителен резултат върху повишаването на депозитите е въведената през тази година от някои банки такса „ предпазване “ за парични средства над избран размер и евентуалното увеличение на броя на банките, които начисляват такава такса, както и понижението на прага, за който таксата се ползва. ”, излиза наяве от изданието.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР