Възможно е България да не получи договорените с Азербайджан 1

...
Възможно е България да не получи договорените с Азербайджан 1
Коментари Харесай

След въпрос на Ивайло Мирчев: Азербайджан може да достави още газ, но на пазарни цени

Възможно е България да не получи контрактуваните с Азербайджан 1 милиарда куб. м на контрактуваната преференциална цена до края на 2022 година, стана ясно от отговора на  министъра на енергетиката Александър Николов на въпрос на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев.

Причината е незавършената газова връзка с Гърция и неположените съгласно ръководещите старания от страна на „ Булгаргаз “ до момента да контракти по-голям импорт по различни трасета. „ За страдание, до 1 юли не мисля, че може да получим спомагателни количества на закрепената конструкция в контракта цена “, разгласи министърът.

Въпросът беше подложен от Ивайло Мирчев при разискването на бюджета на Министерството на енергетиката, откакто години наред България не получава контрактуваните количества. Цената по контракта е доста по-ниска от пазарната.

Министърът на енергетиката позволи, че е допустимо количествата да бъдат доставени след 1 юли. Николов сподели, че от азербайджанска страна има увещание, че при рецесия поради напрежението сред Русия и Украйна, България ще може да разчита на спомагателни доставки, само че на пазарни цени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР