Възможно е Австрия да поеме председателството на Организацията за сигурност

...
Възможно е Австрия да поеме председателството на Организацията за сигурност
Коментари Харесай

Ще поеме ли Австрия председателството на ОССЕ

Възможно е Австрия да поеме председателството на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) следващата година, написа в. " Пресе ", представени от Българска телеграфна агенция.

Като се базира на дипломатически кръгове, австрийското издание оповестява,  че министерството на външните работи обмисля да поеме ротационното председателство от 1 януари, защото заради наложеното от страна на Русия и Беларус несъгласие въпросът остава отворен.

Ротационен ръководител на ОССЕ тази година е Република Северна Македония. Кандидат да я наследи беше Естония.

Планираното съглашение обаче се провали на Съвета на министрите на ОССЕ в Стокхолм през декември предходната година, защото Русия и Беларус отхвърлиха да поддържат естонско председателство.

Австрия, която през 2017 година беше ротационен ръководител на основаната във Виена интернационална организация, оповестила за първи път през декември готовността си да поеме още веднъж поста, ако не се стигне до друго решение, оповестява " Пресе ". Други страни, да вземем за пример Казахстан, обаче също се включиха в битката. Освен това Естония към момента не е отдръпнала своята кандидатура. Група страни, включваща Латвия, Литва, Полша и Украйна, не престават да поддържат балтийската страна, която е измежду най-твърдите поддръжници на Киев във войната против Русия.

От австрийското министерство на външните работи не пожелаха да потвърдят публично тази информация. " Австрия не е претендент за председателството на ОССЕ през 2024 година и не конкурира други страни за това председателство ", споделиха от там пред Австрийската информационна организация АПА.

" Като страна хазаин обаче Австрия носи специфична отговорност за ОССЕ. Това важи изключително по време на рецесия, когато ОССЕ би трябвало да бъде непокътната като основен детайл от европейската архитектура за сигурност. Ето за какво, когато е належащо, ние поддържаме организацията, председателството, както и Генералния секретариат, в тяхната работа ", се споделя в отговора на австрийското министерство на външните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР