Възможни са затруднения с доставката на пресни и сезонни продукти

...
Възможни са затруднения с доставката на пресни и сезонни продукти
Коментари Харесай

Желязков: Докато има стоки, ще има и транспорт

Възможни са усложнения с доставката на пресни и сезонни артикули изключително от трети страни. Това предвижда пред Българска национална телевизия транспортният министър росен Желязков.

„ Докато има артикули, ще има и превоз. Транспортът е гаранция за това стоките да бъдат доставени навреме. Разбира се, ще има усложнения изключително за някои артикули - пресни, сезонни и то от страни, където комбинираният превоз е извънредно значим. Това са прогнози, само че не дотолкоз, колкото в Европа доставките биха били осуетени, по-скоро за трети страни “,обясни той.

В момента и сухопътният превоз работи обикновено, и морският и железниците също. Така че доставката е обезпечена.

По думите на Желязков зелените коридори би трябвало да подсигуряват доставката на всички типове артикули - приоритет имат медикаменти и хранителни артикули, само че не би трябвало да има ограничаване и пред останалите артикули и материали.

За България зелените коридори са Калотина - Капитан Андреево, Видин-Кулата, Русе-Кулата и връзките сред тях.

България не е член на Шенген, въпреки това има за съседи две извънредно значими за преноса страни - Сърбия и Турция, които не са членове на Европейски Съюз, това постанова динамична обстановка, диалози на ежедневна основа, сподели Желязков.

Министърът съобщи още, че доста е намалял броят на пътуващите с влакове поради ковид. Влаковете няма да бъдат разреждани, макар понижаване на приходите, с цел да може да има задоволително отдалеченост на пътуващите.

Той подсети, че транспортните служащи - водачите, работещите в БДЖ, са част от сериозната човешка инфраструктура, която обезпечава естествената доставка на артикули и първични материали, действието на стопанската система, на всекидневието и естествения човешки темп.

„ Никой в света не беше квалифициран за сходна пандемия по тази причина пък реакциите на държавните управления по света би трябвало да са съответни на упованията на обществото. В България реакцията беше своевременна, беше точна, беше почерпен опитът на Китай “, добави Желязков.

Националните решения не постоянно са най-хубавият консултант в тези времена. Нашият модел - българският народен метод е най-адекватният.

По думите му в Европейски Съюз страните реагират по друг метод на това предизвикателство, което води до национални ограничения, които не постоянно са симетрични и пропорционални.

„ Понякога тези ограничения сред прилежащи страни провокират по-големи усложнения, в сравнение с да кажем страни, които не са членове на Съюза или на Шенгенското пространство. Затова се наложи намесата на Комисията. Тази интервенция до известна степен беше предизвикана и от премиера Борисов след диалог с ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в който диалог беше подложен въпросът за това, че Европа би трябвало да подсигурява вътрешнообщностните доставки без съществуването на несъразмерни или по-големи от нормалните усложнения по границите. Голяма част от страните от Шенгенското пространство възвърнаха граничния надзор, което сътвори огромно напрежение освен на проведения пътнически превоз, само че във връзка с товарния превоз “, сподели Желязков. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР