Възможни са различни нива на намеса на държавата в икономиката.

...
Възможни са различни нива на намеса на държавата в икономиката.
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Имаше време, когато хората всеки ден питаха „Днес какво ще е ДДС-то?“

Възможни са разнообразни равнища на интервенция на страната в стопанската система. Регулацията е най-чистият, най-безспорният и най-евтиният прийом. Ако се потвърди картел и фирмите в него бъдат санкционирани с 10% от оборота – а в този бранш това са стотици милиони – дали те няма да преценяват, че ще им излезе по-евтино да се съобразят с разпоредбите? Това съобщи във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ кметът на столичния регион „ Средец “ Трайчо Трайков, някогашен министър на стопанската система, енергетиката и туризма.

Вижте цялото изявление с Трайчо Трайков тук:

https://www.youtube.com/watch?v=wQLDQ2dMbBo&feature=youtu.be

В изявлението Трайков сподели още:

Здравните вести са позитивни и вярата е че рецесията ще е V-образна. U-образният модел с по-дълго влачене по дъното не се сбъдва.

Сега в картината се пренаредиха доста неща и стартира „ мислене отвън шаблона “ – дали пък това, което изглеждаше немислимо няма да надвиши упованията ни. Най-големият риск е да се стигне до стагфлация – застоялост плюс инфлация. Другият неприятен сюжет е „ японската болест “ – дълготраен невисок растеж е дефлация, само че той е по-малко евентуален.

Не съм сигурен, дали безвъзмездните пари биха раздвижили стопанската система. В такава обстановка хората и бизнесите биха ги употребявали по-скоро като запас, в сравнение с като харчене. Аз считам, че е целесъобразно да се работи по-внимателно.

За нова нормалност се приказва от дълго време, още от времето на дебата за постистината – до момента сме имали някаква истина, в този момент всеки може да реализира нова, като пообоснове дадена теза. Даже в България бяхме пионери в тази посока.

А другояче западноевропейският политически модел фактически трябваше да се реформира – аргументите в този момент се виждат ясно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР