Възможни са още оставки в правителството. Това обяви вицепремиерът Томислав

...
Възможни са още оставки в правителството. Това обяви вицепремиерът Томислав
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Възможни са още оставки в правителството

Възможни са още оставки в държавното управление. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев в изявление за bTV преди днешния съдружен съвет сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ", на който ще бъде решено дали да бъдат признати оставките на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски.

Те бяха поискани от премиера Бойко Борисов и подадени от тримата министри след трагичния случай край Своге, при който рейс излетя от пътя и починаха 17 души.

" Оставките след сериозна обстановка не значат индивидуализирана виновност на всеки от министрите, това е знак за вдишване на политическа отговорност ", посочи Дончев.

На въпрос дали ще има нови рокади във властта, вицепремиерът отговори, че кабинетът е динамична среда и там няма обезпечено място.

" Този, който не се вписва, който няма чувството, че може да способства за тима, е изцяло обикновено да бъде заменен ", счита Томислав Дончев.

Според него министър-председателят има право да избира екипа, с който работи.

" Кадровите промени в Министерския съвет се гласоподават от Народното събрание, само че Конституцията изрично е планувала, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и старания да има за търсене на консенсус, координиране и разискване, това е извънреден ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценя кому да одобри оставката и какво предложение да входира в Народното събрание ", акцентира Дончев.

На въпрос дали в случай че министър председателят е изискал оставката на даден министър, а депутатите не желаят този министър да си тръгне, това значи протест на решението на премиера, Дончев отговори:

" Дълбоко нямам доверие да се стигне до сходна обстановка ".

Той беше безапелационен, че в ГЕРБ няма спорове и интриги.

" Не сме имали опция да обсъждаме министерските оставки с Цветан Цветанов в елементи, само че не виждам причина да имаме остри разлики, означи Дончев ".

Министърът на туризма Николина Ангелкова все още резервира поста си, съобщи още той.

Според него, когато става дума за държавното ръководство, е извънредно съмнително да се взема решение, без да има спор. По думите му е обикновено да има напрежение в кабинет, построен на база съдружен формат.

На въпрос дали се оглеждат за нови министри, той съобщи, че имат дълги редици и задоволително евентуални претенденти в запас.

Вицепремиерът разяснява и акциите на прокуратурата против семействата на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

" От нас нито чадър, нито поддръжка, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е закононарушение, закононарушение е да не си плащаш налозите. Това е доказателство, че няма значение какъв брой си богат, какви хора познаваш – няма нито един застрахован, когато не съблюдава закона ", безапелационен беше Томислав Дончев.

Той разяснява и въпроса, че хотелът на Ветко Арабаджиев е измежду спечелилите социална поръчка за настаняванията по време на европредседателството.

„ Самият факт, че се случва сходна интервенция, значи, че в случай че не в този момент, преди месец или преди месец и половина са открити задоволително данни и, уповавам се, доказателства, че има незаконна активност. Това по всяка възможност не е било известно все още на осъществяване на поръчката. Комисията по желание на реализатор по социална поръчка не е проверяващ орган и не прави данъчна проверка ", сподели Томислав Дончев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР