Възможни са нови протести на общинските болници и този път

...
Възможни са нови протести на общинските болници и този път
Коментари Харесай

Общинските болници пришпорват здравното министерство за обещаните промени

Възможни са нови митинги на общинските лечебни заведения и този път се обмислят по-радикални дейности, тъй като след последния митинг към момента нищо не се е трансформирало. Това разгласи ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев пред публицисти, представен от Българска национална телевизия.

Тотев заяви, че сега по места се провеждат подписки и от сдружението ще упорстват за среща с президента и с българските евродепутати. Възможно е при нови митинги да се блокират съществени пътни артерии, съобщи той.

При митингите през януари общинските лечебни заведения упорстваха за спомагателна финансова помощ от страната в размер на 30 млн.лв., за увеличение на цените на към 17 клинични пътеки, по които главно работят, и за смяна в условията на медицинските стандарти. Тогава, с цел да потуши митингите, Министерството на здравеопазването разгласи, че ще пренапише всички медицински стандарти като вземе поради експертното мнение на сдружението на общинските лечебни заведения, както и че ще търси способи за спомагателни дотации за тези лечебни заведения, а цените на клиничните пътеки ще бъдат предоговорени с Българския лекарски съюз в Националния рамков контракт за 2018 година

От сдружението на общинските лечебни заведения обаче недоволстват, че медицинските стандарти, които бяха оборени в съда и което постанова настоящето им пренаписване, още веднъж се разгласяват в същия си тип за публично разискване. " Ако бъдат признати, още веднъж ще ги апелираме ", увери доктор Тотев.

" Тези стандарти унищожават общинското опазване на здравето, в тях няма критерии за качество, а единствено количествени условия и са инструмент за оказване на политически напън ", разяснява и Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Новият модел на финансиране, за който приказва министърът на опазването на здравето, може и да не бъде дочакан от някои общински лечебни заведения, притесняват се представителите на лечебните заведения. Според предизвестията им, бързо би трябвало да се откри решение за към 15 общински лечебни заведения, които са пред колапс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР