"Възловият въпрос е за границите между пазарна икономика и пазарно

...
"Възловият въпрос е за границите между пазарна икономика и пазарно
Коментари Харесай

Абсолютното господство на пазарния принцип е разрушително за обществото, твърди социолог

"Възловият въпрос е за границите сред пазарна стопанска система и пазарно общество. Размахът на пандемията е обвързван с преместването на правилата на пазарната стопанска система и в областта на опазването на здравето. Има неща, които не могат да бъдат търговски организации. Болниците обезпечават сигурност, те са част от базовата сигурност на обществото. Абсолютното владичество на пазарния принцип е разрушително за обществото ". Това сподели пред БНР социологът проф. Петър-Емил Митев в коментар на упованията за пренареждане на световните сили и играчи след пандемията от Covid-19. Той добави, че в стопански аспект има хипотези за затваряне на националните стопански системи и глобализацията да бъде прекъсната или върната обратно.

"Това е пресилено, глобализацията е справедлив развой. Ще има избрани национални акценти, когато става дума за средства за национална сигурност, гарантиращи опазването на здравето и здравната непоклатимост на една страна, те би трябвало да бъдат създавани в националните граници ", уточни той.

Социологът съобщи още, че: "Шпорите, които тласкат към форсиране и преследване на растеж на Брутният вътрешен продукт, са част от механизма на капиталистическата стопанска система. Производството в развитите страни и в този момент създава задоволително за потреблението на хората и задоволява живота им, само че се търси от ден на ден и повече, тъй като претекстът е постигането на печалби”.

Проф. Митев разяснява, че геополитическата обстановка в света се характеризира с пандемията, само че въпреки това - с блокирането на икономическата активност, а от трета - със срутва в цените на нефта, което може да повлече и газовия пазар.

"Това слага голям брой въпроси, на които не може да се даде безапелационен отговор. Логично е да се допусна, че при рационална оценка на обстановката заплахата от международен спор би трябвало да намалее. Най-малкото, тъй като готовността на международните сили би трябвало да е мощно подкопана и сложена под подозрение. Световните спорове имат и психическа страна и готовността на хората да поддържат един огромен спор ще бъде доста по-малка, в сравнение с е била ", изясни социологът.

Проф. Митев напомни, че при започване на 2021-ва година изтича Договорът за ограничение на стратегическите нападателни оръжия. "Това е най-важният останал контракт. Той към момента няма гаранции, че ще бъде удължен. Той е затруднение за огромен боен спор ", акцентира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР