Възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи

...
Възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи
Коментари Харесай

Дончев предлага обратни искове срещу "професионалните изнудвачи" в обществените поръчки

Възложителят да има право на противоположен иск за пропуснати изгоди към този, който стопира социална поръчка, в случай че жалбата е неоснователна. Това предложение ще направи вицепремиерът Томислав Дончев идната седмица, когато ще събере " цялата експертна мисъл на страната ", с цел да се разиска по какъв начин да се реши казусът с непрекъснатите обжалвания на публични поръчки.

В изявление за " 24 часа " той изясни, че е провел доста диалози със свои сътрудници от страните членки на Европейския съюз. Повечето от тях са му разказали, че регулацията на сектора е толкоз мощна, че в случай че някоя строителна компания изнудва сътрудниците си, като подава неоснователни тъжби, тя ще бъде изключена от строителната камара.

" И да изтъквам един мой сътрудник - тя по-късно не може да построи дворна тоалетна или ограда ", сподели още Дончев.

По думите ми всяка браншова организация знае кои са " професионалните изнудвачи ". Според него тази институция би трябвало да изключва от себе си всяка компания, която ползва сходни способи.

" Има компании, които са профилирани в това не да строят, а да са професионални шантажори ", добави вицепремиерът.

Той изясни още, че текстовете в Закона за публичните поръчки мъчно могат да се трансформират, защото следват европейските наставления. Един от методите да се понижат обжалванията е с повишение на таксите и депозитите, само че и това не е помогнало до момента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР