Възлагането на обществените поръчки скоро ще стане напълно електронно. За

...
Възлагането на обществените поръчки скоро ще стане напълно електронно. За
Коментари Харесай

НС прие въвеждането на електронна система за обществени поръчки

Възлагането на публичните поръчки скоро ще стане изцяло електронно. За задачата ще бъде основана централизирана електронна платформа, реши Народното събрание, като одобри дефинитивно ремонти в Закона за публичните поръчки, импортирани от държавното управление.
Централизираната електронна платформа ще обгръща целия развой на възлагане, като са планувани разпореждания, които регистрират етапността на нейното въвеждане в употреба.
Платформата ще е наложителна за потребление от всички възложители.
Допусната е опция единствено централните органи за покупки да употребяват свои платформи, които би трябвало да дават отговор на регламентираните към тях кардинални условия за съгласуваност с националната платформа.
Във връзка с въвеждането на наложителна електронна връзка ще се промени редът за подписването, публикуването и връчването на електронни документи в хода на възлагане и осъществяване на поръчките, надлежно в разпоредбите за запазване на информацията.
Подробните правила за осъществяване на процедурите за публични поръчки посредством потребление на платформата ще бъдат уредени в правилника за използване на закона.
Част от процеса на електронизация на публичните поръчки е и електронното разплащане.
Предлага се повишение на стойностните прагове в сходство с новите регламенти на Европейска комисия от декември 2017 година – приблизително с към 5 на 100 за доставки и общоприети услуги.
Предвиденото по-значително нарастване на праговете за строителство и за обществени и други характерни услуги цели приближаване до съответните европейски стойности.
С оглед обезпечаване на по-голяма бистрота в процеса на възлагане и осъществяване на поръчките се предлага обвързване за възложителите да разгласяват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на публичните поръчки – информация за всички спомагателни съглашения към договорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР