Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по

...
Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по
Коментари Харесай

Конкурс за мястото на МОЧА

Възлагаме на основния проектант да стартира процедура за конкурс по Подробния организационен проект, чрез  която да осмисли по нов метод общественото пространство към Паметника на Съветската войска. Това заяви пред БНР Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.
Тъй като паметникът е държавна благосъстоятелност, с него се разпорежда регионалната администрация. На нея се разпорежда да извърши решението на Общинския съвет, сподели той. Вчера Комисията по обучение и просвета в Столичния общински съвет взе решение да изиска страната да демонтира и реалокира Паметника на Съветската войска от общинската земя в Княжеската градина. Предстои дефинитивно решението да бъде взето и на съвещание на Столичния общински съвет на следващия ден. Темата се разисква и в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.
Този монумент на една агитация би трябвало да бъде изместен в музей, счита Иво Божков от групата на Демократична България в Столичния общински съвет.

Това е най-високият монумент на Червената войска в цяла Европа, сподели той.

Пред паметника първоначално ще бъде сложена осведомителна табела, която да обяснява историческата истина за този паметник, изясни още Божков.

Смятаме, че тръгваме по пътя, по който въпроса ще бъде решен цивилизовано, уточни Антон Койчев.

Никой не приказва за заличаване на паметника, а за преместването му. По фигурите са работили известни български статуи. Той има и художествена стойност. Но е въпрос на национално достолепие този въпрос да бъде решен, заключи Койчев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР